2021-03-12
”Låt energiåtervinning ingå i taxonomin”

Det finns många anledningar till att EU:s vägledning till gröna investeringar, taxonomin, ska inkludera energiåtervinning av avfall. Det menar nio branschorganisationer i ett gemensamt uttalande till EU.
Det är positivt att EU kan enas om en plattform för hållbar finansiering, det kan bli ett bra stöd för att vägleda till gröna satsningar, menar skribenterna. I den version som nu publicerats finns dock inte energiåtervinning med, vilket ses som ett misstag.
De nio organisationer som undertecknat uttalandet är Cewep, Cogen Europe, Energy-Cities, Eswet, Energy Technologies Europe, Euroheat & Power, European Aluminium, Fead och Municipal Waste Europe.
De nio menar att energiåtervinning av avfall i högsta grad kan bidra till alla de miljömål som listas i taxonomin: klimatförändringar, klimatanpassningar, hållbar användning av vatten, övergången till en cirkulär ekonomi, minskade utsläpp samt att skydda den biologiska mångfalden.
Energiåtervinningen utgör ett säkert komplement till materialåtervinning, exempelvis för farliga ämnen, det minskar också mängden deponerat avfall och gör det möjligt att uppnå EU:s deponimål. Utöver energin som utvinns genereras också värdefulla råmaterial ur askorna och energiåtervinning utgör därigenom ett komplement till källsortering och ett alternativ till att utvinna jungfruliga material.
Att energiåtervinning av avfall länkar samman många nyckelsektorer, exempelvis avfallshantering, el och värme, är det en sektor som kan bygga broar mellan en mer cirkulär ekonomi, en energiunion och arbetet för klimatmålen, skriver de nio.
Avfall Sverige ställer sig bakom uttalandet.
– Energiåtervinning är en viktig del av avfallshierarkin och bör absolut inkluderas i taxonomin. Det är för övrigt också den svenska regeringens inställning, säger Klas Svensson, rådgivare på Avfall Sverige.
Även regeringen har, tillsammans med nio andra EU-länder skickat in ett brev med ståndpunkter till EU-kommissionen, där man lyfter att man inte står bakom förslaget att införa ytterligare krav på bioenergi i EU:s taxonomi.
Senast uppdaterad - 2022-08-17