2024-10-18

Lustgasen en olustig historia

Att lustgas påverkar hälsan hos våra ungdomar negativt blir allt mer känt. Nu uppmärksammar allt fler att lustgasen också drabbar avfallshanteringen och vår energiförsörjning, bland annat i flera inslag i SVT i veckan.

När lustgastuber felaktigt slängs i den vanliga soptunnan eller papperskorgar på stan skickas de till en av Sveriges energiåtervinningsanläggningar för avfall, där soporna förvandlas till el och fjärrvärme. Men en lustgastub kan inte eldas upp – istället exploderar den, vilket orsakar stora skador och driftstopp. Runt om i EU sker dessa explosioner flera gånger om dagen, med stora kostnader och risk för skador på personal som följd.

Resultatet blir inte bara mindre fjärrvärme och el, utan kan även leda till ökade avfallstaxor när kommunerna ständigt måste reparera sin avfallshantering. Det leder också till ökade utsläpp eftersom förbränningsanläggningen måste startas upp kall efter explosioner – liksom en kallstartad bil ger förbränningspannan värre utsläpp när den är kall. En varm panna är en effektiv panna.

Förbud och fungerande producentansvar

Avfall Sverige har sedan fler år tillbaka drivit frågan att lustgastuber inte hör hemma i restavfallet. Lustgasanvändningen borde förbjudas i berusningssyfte i linje med Socialstyrelsens förslag.

– Lustgastuber är farligt avfall och ska därför lämnas till kommunens insamling. Men de klassas som förpackning och därför ska insamling och behandling finansieras av de som satt dem på marknaden, i enlighet med producentansvaret för förpackningar. Idag fungerar det inte som det ska. Istället är det kommuner och andra ägare av anläggningar för energiåtervinning som får betala. Behandlingskostnaderna för tuber som lämnats till återvinningscentralerna har bara i Göteborgs stad gått från 1 miljon kronor per år, till snart 5 miljoner för 2024. Och det inkluderar inte de återkommande explosionsskadorna för de som slängts i restavfallet, säger Camilla Nilsson, rådgivare på Avfall Sverige.

Rapport 241017 (18:28 minuter in i sändningen)

Senast uppdaterad - 2024-10-21

Fler nyheter

Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Energiåtervinning Linköping

2024-06-27

Avfall Sverige positiv till CCS/CCU-remiss

Avfall Sverige välkomnar att Energimyndigheten har utrett frågan om styrmedel för CCS och CCU och menar att utredningen gör en träffsäker analys av or…

Läs mer
EU Flagga

2024-07-03

Positivt med stöd för bio-CCS

EU-kommissionens godkännande av stödsystemet för infångning, avskiljning och lagring av biogen koldioxid (bio-CCS) är en mycket positiv nyhet. Beslute…

Läs mer
ISWA Beacon Wte 2024 Nyh

2024-07-15

Välkommen till ISWA Beacon Conference on Waste-to-Energy

Den 27–28 november 2024 arrangerar Avfall Sverige, Energimyndigheten och International Solid Waste Association en internationell konferens kring det s…

Läs mer
SAH

2024-08-09

Här är Svensk avfallshantering 2023

Avfall Sveriges statistik över hushållsavfall i Sverige 2023 visar att mängden uppgick till 4,5 miljoner ton, vilket motsvarar 431 kg per person. Det…

Läs mer
Ukrainsk Flagga 900X600

2024-08-15

Nu kör Ukraina-satsningen igång

Avfall Sverige och Salar International har nu fått det formella uppdraget att stärka den kommunala avfallshanteringen i Ukraina – ”Reformering av komm…

Läs mer