2023-02-07
Matsvinnet fortsätter minska

Matsvinnet från hushållen och livsmedelsbutikerna fortsätter att minska, det visar ny statistik från Naturvårdsverket. Flera stora satsningar och en allt högre medvetenhet bland konsumenter anses ha bidragit till minskningen.
De svenska hushållens matsvinn var 15 kilo per person 2021, vilket alltså är en minskning från 17 kilo per person från 2020. Redan då hade det sjunkit från 19 kilo per person 2018. Det innebär en total minskning på cirka 40 000 ton på bara några år.
Förutom detta hälls dessutom 18 kilo mat och dryck ut i vasken, per person och år. De produkter som oftast hälls ut är kaffe, te och mejeriprodukter.
Trots minskningen är hushållen fortfarande den svaga länken i matkedjan, där mest mat slängs. Totalt slängdes över en miljon ton livsmedel under 2021.
– Det är verkligen glädjande att mängden ätbar mat som slängs nu minskar. Att äta upp den mat som vi köper är en enkel åtgärd, men ger stora positiva effekter, mellan åtta och tio procent av världens utsläpp av växthusgaser kan enligt Livsmedelsverket härledas till matsvinn, säger Åsa Hagelin, rådgivare på Avfall Sverige.
Senast uppdaterad - 2023-02-08