2020-11-13

Ny utredning om styrmedel för biodrivmedel

Regeringen har gett Energimyndigheten i uppdrag att undersöka behovet av ytterligare styrmedel för att främja produktion av biodrivmedel med ny teknik. Biogas från avfallsrötning omfattas inte.

Regeringen har i budgetpropositionen för 2021 lämnat förslag på att kraven i reduktionsplikten ska skärpas. Det innebär att drivmedelsleverantörer ska minska växthusgasutsläppen genom att i större mängd blanda i biodrivmedel i bensin och diesel. Genom att utveckla nya tekniker kan råvarubasen breddas genom att exempelvis restprodukter från jord- och skogsbruk kan användas i större utsträckning, menar regeringen.

Energimyndigheten ska redovisa uppdraget senast 1 oktober 2021.

För de anläggningar som idag producerar biogas från rötning och uppgraderar detta till fordonsbränsle finns dock föga att hämta.

– Det är positivt att regeringen nu går vidare och låter Energimyndigheten titta närmare på styrmedel för att öka den inhemska biodrivmedelsproduktionen från nya tekniker som idag inte är konkurrenskraftiga, kommenterar Caroline Steinwig, rådgivare för biologisk återvinning på Avfall Sverige. 

– Till dessa tekniker hör biogasproduktion genom förgasning. Demonstrationsanläggningen GoBiGas i Göteborg har visat att förgasning tekniskt sett är mycket lovande, men de ekonomiska förutsättningarna måste förbättras till exempel genom riktade styrmedel. Behovet av styrmedel för biogasproduktion genom annan teknik än rötning har också uppmärksammats av Biogasmarknadsutredningen och förslag till att utreda detta närmare finns i utredningens stödpaket II.

– För biogasmarkanden som helhet vore det mycket positivt med en ökad svensk produktion, därför ser Avfall Sverige mycket positivt på regeringens besked om uppdraget till Energimyndigheten. Däremot är det viktigt att regeringen inte nu lutar sig tillbaka utan återkommer, så som man lovat i höstbudgeten, med långsiktiga besked kring produktionsstöd för biogas från rötning. Den kortsiktighet som är ett resultat av tillfälliga produktionsstöd ger inte den signal som krävs för att producenter och andra aktörer ska våga satsa. 

Senast uppdaterad - 2022-08-17

Fler nyheter

Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Textil:Kläder

2024-09-17

Stöd för insamling av textilavfall

Avfall Sverige har tagit fram stödmaterial som beskriver hur kommunerna kan uppfylla det kommande kravet på separat insamling och behandling av textil…

Läs mer
Jan Jönsson, Wrams Gunnarstorp

2024-11-05

En pionjär för mer hållbar biogödsel

Biogödsel är temat i nya numret av Avfall och Miljö. Läs bland annat om Wrams Gunnarstorps gård, där nya gödselprodukter utvecklas som kan komma att s…

Läs mer
Ukraina, Handslag

2025-03-25

Kommuner i framkant – stärker Ukrainas avfallshantering

WM4U, Waste Management for Ukraine, är igång – och samarbetet mellan svenska och ukrainska kommuner tar fart. Fyra kommunkluster i Ukraina har nu knut…

Läs mer
Säkerhet På ÅVC Webb2

2025-03-25

4 av 5 återvinningscentraler har utsatts för brott

80 procent av återvinningscentralerna har utsatts för någon form av brott under 2023. Det är inte ovanligt att besökare är hotfulla eller till och med…

Läs mer
Handlingsplan För Att Minska Plasten 20250310

2025-03-27

Så ska mindre plast förbrännas

29 aktörer har enats om en handlingsplan som konkretiserar vad de kan göra för att minska plastavfall till förbränning och öka cirkulationen av plastf…

Läs mer