2023-05-02

Ny vägledning om massor

Naturvårdsverket har nu släpp en vägledning om tolkning av centrala begrepp vid hantering av massor.

Tillsynsvägledningen tar upp begrepp i lagstiftningen som är centrala inom masshantering. Här ges en översiktlig beskrivning av grunderna för hur verksamhetsutövaren kan gå till väga för att avgöra om de massor som berörs är avfall eller inte. Vägledningen beskriver sedan mer ingående respektive begrepp, till exempel avfall, biprodukt och återvinning.

Tidigare har det ansetts att endast tillverkningsprocesser kan vara en produktionsprocess som kan ge upphov till biprodukter. Naturvårdsverket konstaterar i sin vägledning att det efter den så kallade Porr Bau-domen i EU-domstolen nu finns förutsättningar att bedöma massor som uppstår i olika infrastrukturprojekt som en restprodukt. Om massorna också kan möta de kriterier som ställs för att bedömas som en biprodukt, kan massorna vidare hanteras som biprodukt istället för avfall.

Detta är del tre av fyra av Naturvårdsverkets uppdatering av deras Handbok om återvinning av avfall i anläggningsarbeten. Tidigare publicerade delar är:

  1. Undersökning
  2. Lagstiftning och rättspraxis.

Del 4 kommer handla om riskbedömning utifrån miljö- och hälsorisker vid användning av avfall i anläggningsarbeten; när den kommer är oklart.

– Avfall Sverige välkomnar den senaste delen av Naturvårdsverkets handbok. Denna vägledning om tolkning av centrala begrepp är viktig och kan underlätta för våra medlemmar i bedömning om vad som kan anses vara ett avfall respektive produkt, men också tydliggöra och exemplifiera begrepp som till exempel återvinning, biprodukt, bortskaffning samt att använda avfall för anläggningsändamål, säger Fredrika Stranne, rådgivare på Avfall Sverige. 

Naturvårdsverkets dokument: Tolkning av centrala begrepp vid hantering av massor – Naturvårdsverkets vägledning om masshantering och användning av massor för anläggningsändamål

Senast uppdaterad - 2023-06-27

Fler nyheter

Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Avfallstrenden 2023 (1)

2024-05-28

Positiv avfallstrend: mindre slängs, mer plast till återvinning

Mängden hushållsavfall minskade med 4 procent 2023 jämfört med året innan, och uppgick till totalt drygt 4,5 (4,7) miljoner ton eller 431 (449) kilo p…

Läs mer
Illustration som visar hur jordklotet överlämnas till kommande generation

2024-06-07

Så vill verket nå cirkularitet

Naturvårdsverket har lämnat ett förslag till nationell avfallsplan och nytt avfallsförebyggande program. De ska bidra till att Sverige accelererar arb…

Läs mer
Person snickrar på träaltan

2024-06-11

Säkert återbruk av impregnerat virke

I en färsk rapport visar Avfall Sverige på möjligheterna att sortera ut modernt impregnerat trä, som inte är farligt avfall. Det ger möjligheter att å…

Läs mer
Energiåtervinning Linköping

2024-06-27

Avfall Sverige positiv till CCS/CCU-remiss

Avfall Sverige välkomnar att Energimyndigheten har utrett frågan om styrmedel för CCS och CCU och menar att utredningen gör en träffsäker analys av or…

Läs mer
EU Flagga

2024-07-03

Positivt med stöd för bio-CCS

EU-kommissionens godkännande av stödsystemet för infångning, avskiljning och lagring av biogen koldioxid (bio-CCS) är en mycket positiv nyhet. Beslute…

Läs mer