2023-09-07

Rätten att reparera välkomnas

EU-kommissionens förslag till nytt direktiv om rätten att få en vara reparerad får med vissa reservationer tummen upp av Avfall Sverige – det medför vinster för konsumenter, reparationsföretag och samhällsekonomin som helhet.

– Rätten att reparera är ett förslag som kan komma att minska mängden avfall och samtidigt främja en mer hållbar konsumtion. Men för att nå sin fulla potential behöver det spetsas och bli modigare, säger Åsa Hagelin, rådgivare på Avfall Sverige.

Rätten att reparera, som förslaget kort kallas, är en del i den gröna given och i planen för cirkulär ekonomi. Ambitionen är att det ska bli enklare och mer kostnadseffektivt att reparera en vara istället för att ersätta den. Vidare föreslås att reparatör ska ge information om att och hur en vara kan repareras, och även en frivillig standard för kvalitet på reparationer ingår.

Avfall Sverige tillstyrker att konsumentens möjlighet att välja utbyte av en defekt vara inskränks till förmån för reparation. Avfall Sverige avstyrker dock den närmare formuleringen av förslaget, som innebär att gränsen för när reparation är det obligatoriska valet i stället för byte till en annan vara sätts vid när reparation kostar lika mycket eller är billigare. Avfall Sverige anser att detta inte är tillräckligt långtgående, eftersom förslaget bara inskränker konsumentens rätt. När säljaren är ansvarig för fel i en vara borde reparation, om den är möjlig, vara den primära åtgärden även när detta är kostsammare än utbyte. Det skulle ge incitament till säljaren att sträva efter hållbara produkter.

Vissa delar av direktivförslaget resulterar i en kostnadsdrivande administrativ börda för reparationsföretagen, menar Avfall Sverige. Exempelvis förslaget om ett obligatoriskt formulär för reparationsinformation, och förslaget om att varje land ska utveckla en webbplattform där konsumenter kan hitta reparationstjänster och reparatörer eller köpare kan hitta defekta varor. Sistnämnda medför också vissa risker för oseriös avfallshandel, som behöver beaktas.  

Avfall Sverige anser också att direktivet bör kompletteras med en bestämmelse om att varors hållbarhet väger tyngre än fri rörlighet och konkurrensneutralitet.

 

Ladda ner hela remissvaret

Senast uppdaterad - 2023-10-31

Fler nyheter

Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Textil:Kläder

2024-09-17

Stöd för insamling av textilavfall

Avfall Sverige har tagit fram stödmaterial som beskriver hur kommunerna kan uppfylla det kommande kravet på separat insamling och behandling av textil…

Läs mer
Jan Jönsson, Wrams Gunnarstorp

2024-11-05

En pionjär för mer hållbar biogödsel

Biogödsel är temat i nya numret av Avfall och Miljö. Läs bland annat om Wrams Gunnarstorps gård, där nya gödselprodukter utvecklas som kan komma att s…

Läs mer
Ukraina, Handslag

2025-03-25

Kommuner i framkant – stärker Ukrainas avfallshantering

WM4U, Waste Management for Ukraine, är igång – och samarbetet mellan svenska och ukrainska kommuner tar fart. Fyra kommunkluster i Ukraina har nu knut…

Läs mer
Säkerhet På ÅVC Webb2

2025-03-25

4 av 5 återvinningscentraler har utsatts för brott

80 procent av återvinningscentralerna har utsatts för någon form av brott under 2023. Det är inte ovanligt att besökare är hotfulla eller till och med…

Läs mer
Handlingsplan För Att Minska Plasten 20250310

2025-03-27

Så ska mindre plast förbrännas

29 aktörer har enats om en handlingsplan som konkretiserar vad de kan göra för att minska plastavfall till förbränning och öka cirkulationen av plastf…

Läs mer