2022-12-20
Rättvisa villkor i sikte för energiåtervinning

Nu finns ett förslag om översyn av EU:s handel med utsläppsrätter, EU ETS. Det innebär skärpta krav på att minska klimatutsläppen, men också att anläggningar för energiåtervinning av avfall i alla medlemsländer kan komma att inkluderas i handelssystemet.
Efter 30 timmars förhandlingar enades EU-parlamentet, ministerrådet och EU-kommissionen natten till den 18 december om ett kompromissförslag för översynen av EU ETS. Senast den 31 december 2026 ska Kommissionen ha utrett såväl om som hur energiåtervinning av avfall kan inkluderas i ETS. Tidigast 2028 kan det införas, med möjlighet att begära undantag fram till 2031.
– Avfall Sverige har länge krävt att anläggningarna för energiåtervinning i samtliga EU-länder ska inkluderas i utsläppshandeln. Idag har ett fåtal länder, däribland Sverige, valt att låta dem ingå, vilket resulterat i ojämlika villkor. Därför är det glädjande att EU nu har enats om ett årtal då det kan komma att införas, även om det bli senare än vi hoppats på, säger Klas Svensson, rådgivare på Avfall Sverige.
– Samtidigt ska vi vara medvetna om att de utsläpp av klimatgaser som sker från dessa anläggningar bara kan minskas genom insatser uppströms, det vill säga där avfallet genereras.
Beslut i frågan kommer att tas senast den 31 mars 2023, det vill säga under det svenska ordförandeskapet.
Dessutom enades EU:s parter om viktiga vidare steg i klimatfrågan inom Fit-for-55-paketet:
- Utsläppen inom de sektorer som omfattas av EU ETS måste minskas med 62 procent till 2030.
- Fria utsläppsrätter till industrier fasas ut från 2026 och försvinner till 2034.
- Ett ETS II för bränsleutsläpp från bygg- och vägtransportsektorerna från och med 2027.
Samtidigt nämns att fjärrvärme trots detta kan få ytterligare fri tilldelning av utsläppsrätter för att stödja klimatinvesteringar. Vad det innebär i detalj förklaras inte i det nu släppta dokumentet.
Det nya utsläppshandelssystemet, ETS II, inkluderar inte fjärrvärme.
Senast uppdaterad - 2023-02-08