2020-11-13

Returpapper dyrare än departementet räknat med

Avfall Sveriges höstmöte den 11–12 november bjöd på intensiv debatt om returpapper. Nya beräkningar visar också att kommunens kostnader blir betydligt högre än beräknat om de, så som föreslagits, ska överta ansvaret.

Jerker Forssell, kansliråd på Miljödepartementet, var inbjuden för att uppdatera avfallsbranschen om läget för returpapper. Över 200 remissvar har de fått in på sitt förslag att skrota producentansvaret för returpapper och istället låta kommunerna ta över. 

– Syftet med förändringen är att stärka oberoende journalistik, vilket är en förutsättning för en fungerande demokrati, sade Jerker Forssell. Flera olika alternativ har övervägts, men den enda hållbara lösningen är att låta kommunerna ansvara för insamling och återvinning.

Många remissvar, men också flera åhörare under höstmötet, påpekade att regeringen därmed tummar på principen om att förorenaren ska betala, är det inte att öppna en Pandoras ask? Nej, svarade Jerker Forsell, prodansvaret är bara ett bland flera verktyg att genomföra denna princip på avfallsområdet.

Förändringarna kring förpackningsinsamlingen lyftes också. Här ska producenterna ordna bostadsnära insamling senast från 2023, två år senare än vad som ursprungligen var tanken. Att de två konkurrerande systemen, FTI och TMR, inte kan eller inte vill samarbeta är problematiskt, menade Jerker Forsell. Han påpekade också att producenter från årsskiftet blir skyldiga att registrera sig och betala tillsynsavgift, vilket ska ge förbättrade möjligheter att driva in avgifter.

”Akut läge”
Avfall Sverige har framfört önskemålet om att skrota beslutet om att riva upp producentansvaret för returpapepr, att gå tillbaka till 2014 års förordning och ta ett samlat grepp om avfallsfrågorna. Det ser inte ut vara aktuellt:

– För returpapper är läget akut, att fortsätta utreda frågan är ingen lösning. Vårt förslag innebär att tidningarna avlastas inom en snar framtid, svarade Jerker Forssell. 

Vid det här laget kokade chatten i det digitala mötesforumet. Från Avfall Sveriges vd Tony Clark kom följande fråga: ”Varför har man inte pratat om ett sjätte alternativ – ytterligare mediestöd inom ramarna för mediepolitiken istället för att försvaga en väl fungerande miljöpolitik?”

– Det är betydligt mycket enklare att plocka bort en börda på mediebranschen än att införa ytterligare ett stödsystem. Alla stödformer har baksidor och det här är också vad mediebranschen bett om, de vill inte behålla ansvaret ens med ersättning, sade Jerker Forssell.

Katarina Sundberg, samhällspolitisk rådgivare på Avfall Sverige replikerade: ”Kulturdepartementet har dragit vinstlotten. Miljödepartementet servar genom att upphäva producentansvaret. Men det är inte staten som får betala, utan kommunen som betalar genom avfallstaxan.”

Faktiska kostnader 
Miljödepartement har beräknat kommunernas kostnad för att överta insamling och återvinning av returpapper från producenterna till cirka 100 kronor per hushåll. Någon konsekvensanalys gjordes dock aldrig inför beslutet att upphäva producentansvaret, och därmed inte heller kring denna fråga. 

Helt nya siffror kunde vid höstmötet presenteras av Miljö- och Avfallsbyrån, som på uppdrag av Avfall Sverige gjorts grundliga beräkningar av de faktiska kostnaderna. De visar att de flesta kommuner snarare kommer att få betala 150–250 kronor per villahushåll och år. I glesbygd kan prislappen landa på över 500 kronor. 

– Det är tydlig diskrepans mot de siffror som departementet presenterat, konstaterade moderatorn Cecilia Nebel.

Beräkningarna presenteras i en kommande rapport på avfallsverige.se

Läs mer om alla andra spännande frågor som avhandlades på höstmötet i nr 1/21 av Avfall och Miljö, som utkommer den 16 februari.

Senast uppdaterad - 2022-08-17

Fler nyheter

Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Möbler Grovavfall

2024-02-19

Vidgade vyer krävs för att nå återvinningsmålen

Fokusera uppströms, men också på verksamhetsavfallet. Det är Avfall Sveriges budskap i remissvaret på Naturvårdsverkets regeringsuppdrag, där de ger f…

Läs mer
Lustgastuber I Soprum Foto Andreas Bjäre

2024-03-26

Tryggare utan lustgas

Regeringens utredare föreslår begränsningar i försäljningen av lustgas för att förhindra att den används i berusningssyfte.

Läs mer
Plockanalys Tecknad

2024-04-02

Vänta med plockanalyser

Avfall Sverige kvalitetssäkrar nu sin manual för plockanalyser av mat- och restavfall. Kommuner rekommenderas därför att invänta det färdiga dokumente…

Läs mer
Trädgårdsavfall Eldas

2024-04-11

Sluteldat med trädgårdens löv och ris?

Det har i media rapporterats om att det är olagligt att elda löv, ris och annat trädgårdsavfall på den egna tomten. Även möjligheten att ha en majbras…

Läs mer