2024-03-19

Så beräknar du kostnaderna för förpackningsinsamlingen

Avfall Sverige vill påminna om det stöd som finns för att beräkna och fördela kommunens kostnader kring förpackningsinsamling. Den 23 april hålls också ett webbinarium som lyfter frågan.

Det har snart gått tre månader sedan kommunerna tog över ansvaret för insamlingen av förpackningar. För många kommuner har övergången gått relativt smidigt, medan andra har stött på utmaningar, särskilt kring insamling och städning av återvinningsstationer (ÅVS). Avfall Sverige har fångat upp synpunkter från flera kommuner, där vissa upplever svårigheter att få kostnadstäckning för insamlingen. Det gäller bland annat kommuner som endast har ÅVS-insamling (främst på entreprenad) och där den fastighetsnära insamlingen ligger på auktorisation.

Avfall Sverige har, i samarbete med Miljö & Avfallsbyrån, tagit fram en modell för att beräkna dessa kostnader. Modellen är tänkt att fungera som ett verktyg för att ge kommunerna bättre förståelse för deras kostnader i förhållande till den ersättning de erhåller – se länk nedan.

Det är viktigt att notera att den nuvarande ersättningsmodellen från Naturvårdsverket förutsätter kostnadseffektiv och fullt utbyggd fastighetsnära insamling. Modellen tar inte hänsyn till om kommunerna har entreprenadavtal med höga tömningspriser, vilket kan påverka kostnadstäckningen betydligt. ÅVS-ersättningen bygger på faktiska kostnader enligt FTI och de stora regionala upphandlingar som de hade fram till och med 2023 då de hade insamlingsansvaret. De avtalspriserna kan bli svårt för en del kommuner att matcha, särskilt för kommuner som inte samverkar. Det kan också vara så att kommunerna har högre ambitionsnivå gällande till exempel städningen, och därför får högre kostnader.

Man kan inte enbart jämföra kostnaderna för ÅVS:erna med ersättningen per lättillgänglig insamlingsplats (LIP) när man utvärderar kostnadstäckningen. En del av kostnaderna för ÅVS ska nämligen finansieras med ersättningen från den insamlade mängden material. Dessutom bör den totala kostnadsbilden för hela förpackningsinsamlingen jämföras med den totala ersättningen för att få en rättvisande bedömning.

Ersättningen kan justeras

Naturvårdsverket planerar att se över ersättningsmodellen behöver så klart få in uppgifter om de verkliga kostnaderna i systemet. För att det ska vara meningsfullt att ta in sådana uppgifter så bör det gå lite längre tid och systemet bör vara fullt utbyggt i fler kommuner med olika förutsättningar. Men vissa delar till exempel ersättning för omlastningsstationer kan behöva ses över tidigare. Avfall Web kommer att möjliggöra analys och uppföljning av förpackningsinsamlingen.

För att ytterligare belysa dessa frågor och underlätta för kommunerna att beräkna sina kostnader för förpackningsinsamlingen, anordnar Avfall Sverige ett webbinarium den 23 april. Under detta tillfälle kommer modellen att presenteras och några kommuner kommer att dela med sig av sina erfarenheter av att följa upp kostnaderna för förpackningsinsamlingen och hantera dem i sina ekonomisystem.

 

Beräkningsmodell – bara för medlemmar

Anmäl dig till webbinarium om kostnadsberäkning

Senast uppdaterad - 2024-03-19

Fler nyheter

Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Möbler Grovavfall

2024-02-19

Vidgade vyer krävs för att nå återvinningsmålen

Fokusera uppströms, men också på verksamhetsavfallet. Det är Avfall Sveriges budskap i remissvaret på Naturvårdsverkets regeringsuppdrag, där de ger f…

Läs mer
Lustgastuber I Soprum Foto Andreas Bjäre

2024-03-26

Tryggare utan lustgas

Regeringens utredare föreslår begränsningar i försäljningen av lustgas för att förhindra att den används i berusningssyfte.

Läs mer
Plockanalys Tecknad

2024-04-02

Vänta med plockanalyser

Avfall Sverige kvalitetssäkrar nu sin manual för plockanalyser av mat- och restavfall. Kommuner rekommenderas därför att invänta det färdiga dokumente…

Läs mer
Trädgårdsavfall Eldas

2024-04-11

Sluteldat med trädgårdens löv och ris?

Det har i media rapporterats om att det är olagligt att elda löv, ris och annat trädgårdsavfall på den egna tomten. Även möjligheten att ha en majbras…

Läs mer