2021-01-19

Så här ska det kommunala avfallet redovisas

Nya föreskrifter har nu publicerats, som reglerar vilka uppgifter om kommunalt avfall som årligen ska lämnas av kommuner och de aktörer som transporterar kommunalt avfall utomlands. Avfall Sverige konstaterar att flera kritiserade förslag från remissversionen har plockats bort. Första rapporteringen gäller 2021 och ska göras senast den 30 juni 2022.

Naturvårdsverket remitterade i september ett förslag på föreskrifter om lämnande av uppgifter om kommunalt avfall. I sitt svar framhöll Avfall Sverige att det överlag är bra med gemensam rapportering och statistik som underlättar jämförelser och uppföljning. Det är även positivt att Avfall Web föreslås kunna användas för att underlätta rapportering och undvika merarbete. Men i övrigt hade Avfall Sverige synpunkter på för stor detaljeringsnivå på rapporteringen, bland annat krav på särredovisning av livsmedelsavfall, och krav på plockanalyser vart fjärde år. 

Naturvårdsverket har efter kritik från många remissinstanser gjort vissa lättnader i rapporteringskraven: 

Naturvårdsverket poängterar att krav på särredovisning etcetera inte syftat till ändringar i kommunernas verksamheter, till exempel nyinvestering i fordon, vågar och utbyggnad av återvinningscentraler, något som lyfts som farhågor av många kommuner. 

Naturvårdsverket förtydligar också att beräkningspunkt för materialåtervinning gäller för den som transporterar kommunalt avfall från Sverige. Enligt remissförslaget fick man intryck att detta krav gällde alla kommuner. 

Naturvårdsverket ska nu ta fram en vägledning om hur uppgifter om kommunalt avfall ska lämnas samt gränsdragningar för aktuella uppgifter. Vägledning ska även tydliggöra de fall där schabloner och uppskattningar kan användas i rapporteringen. Vägledningen tas fram i nära samarbete med Avfall Sverige och beräknas vara klar under hösten 2021. 

Bakgrund

De nya föreskrifterna har tagits fram med anledning av ändringar av sex EU-direktiv på avfallsområdet. Dessa direktiv ska bidra till en mer cirkulär ekonomi och medverka till minskade avfallsmängder, förbättrad avfallshantering samt ökad återanvändning och återvinning. För uppföljningen behövs tillgång till bra statistik. Enligt 7 kap. 1 § avfallsförordningen (2020:614) ska kommunen lämna uppgifter till Naturvårdsverket om ursprung, sammansättning och vikt på kommunalt avfall

Läs mer i Naturvårdsverkets pressmeddelande och i Avfall Sveriges remissvar 

Senast uppdaterad - 2022-08-17

Fler nyheter

Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Textil:Kläder

2024-09-17

Stöd för insamling av textilavfall

Avfall Sverige har tagit fram stödmaterial som beskriver hur kommunerna kan uppfylla det kommande kravet på separat insamling och behandling av textil…

Läs mer
Jan Jönsson, Wrams Gunnarstorp

2024-11-05

En pionjär för mer hållbar biogödsel

Biogödsel är temat i nya numret av Avfall och Miljö. Läs bland annat om Wrams Gunnarstorps gård, där nya gödselprodukter utvecklas som kan komma att s…

Läs mer
Ukraina, Handslag

2025-03-25

Kommuner i framkant – stärker Ukrainas avfallshantering

WM4U, Waste Management for Ukraine, är igång – och samarbetet mellan svenska och ukrainska kommuner tar fart. Fyra kommunkluster i Ukraina har nu knut…

Läs mer
Säkerhet På ÅVC Webb2

2025-03-25

4 av 5 återvinningscentraler har utsatts för brott

80 procent av återvinningscentralerna har utsatts för någon form av brott under 2023. Det är inte ovanligt att besökare är hotfulla eller till och med…

Läs mer
Handlingsplan För Att Minska Plasten 20250310

2025-03-27

Så ska mindre plast förbrännas

29 aktörer har enats om en handlingsplan som konkretiserar vad de kan göra för att minska plastavfall till förbränning och öka cirkulationen av plastf…

Läs mer