2021-08-24

Så ska invasiva växter hanteras

Avfall Sverige har publicerat en färsk rapport som beskriver lämpliga rutiner för avfallsanläggningar för att ta emot jordmassor som innehåller invasiva växter, utan att riskera att de sprids.

Den senaste tiden har kunskapen ökat kring invasiva växter och vilka problem de ställer till med, men bristen på allmänna råd och riktlinjer från myndighetshåll har varit stor, i synnerhet gällande parkslide.  

-    Det pratas om att all typ av transport och flytt av schaktmassor innehållande parkslide skulle vara dålig och leda till ökad spridning av arten. Men ibland måste jord flyttas. Vi har därför, tillsammans med Örnborg Kyrkander Biologi & Miljö, tagit fram en rapport som ska underlätta mottagande av jordmassor med parkslide på avfallsanläggningar. Förhoppningen är att den ska ligga till grund för ett samlat nationellt förhållningssätt och att detta kan vara början till ett bra omhändertagande av schaktmassor innehållande såväl rötter från parkslide som andra invasiva arter, säger Johan Fagerqvist, rådgivare för avfallsanläggningar på Avfall Sverige. 
Olika regionala skillnader i omhändertagande skulle kunna leda till att transporter ökar från en region till en annan för att ta hand om massorna. Detta vore olyckligt och skulle innebära en ökad spridningsrisk.   

-    Syftet med rapporten är att underlätta för de anläggningar som vill ta emot jordmassor med grobara delar av parkslide och andra invasiva växter. Genom enkla tips och råd tas ett antal aspekter upp som kan beröra anläggningen och möjliggöra korrekt omhändertagande, säger Johan Fagerqvist. 

I dagsläget finns inga egentliga juridiska restriktioner som hindrar en avfallsanläggning från att ta emot jordmassor innehållande parkslide. Möjligen kommer denna typ av avfall, med grobara delar av invasiva främmande arter, att omfattas av lagstiftning om en ny avfallskod införs. I dagsläget saknas dock detta. 

-    Det finns fortfarande många frågetecken gällande såväl lagstiftning som omhändertagande av schaktmassor med grobara delar av parkslide. Rapporten ska förhoppningsvis ändå ge stöd i detta arbete och leda ett steg framåt i kunskapen om en säker hanteringen av denna typ av jordmassor, avslutar Johan Fagerqvist. 

Senast uppdaterad - 2022-08-17

Fler nyheter

Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Textil:Kläder

2024-09-17

Stöd för insamling av textilavfall

Avfall Sverige har tagit fram stödmaterial som beskriver hur kommunerna kan uppfylla det kommande kravet på separat insamling och behandling av textil…

Läs mer
Jan Jönsson, Wrams Gunnarstorp

2024-11-05

En pionjär för mer hållbar biogödsel

Biogödsel är temat i nya numret av Avfall och Miljö. Läs bland annat om Wrams Gunnarstorps gård, där nya gödselprodukter utvecklas som kan komma att s…

Läs mer
Ukraina, Handslag

2025-03-25

Kommuner i framkant – stärker Ukrainas avfallshantering

WM4U, Waste Management for Ukraine, är igång – och samarbetet mellan svenska och ukrainska kommuner tar fart. Fyra kommunkluster i Ukraina har nu knut…

Läs mer
Säkerhet På ÅVC Webb2

2025-03-25

4 av 5 återvinningscentraler har utsatts för brott

80 procent av återvinningscentralerna har utsatts för någon form av brott under 2023. Det är inte ovanligt att besökare är hotfulla eller till och med…

Läs mer
Handlingsplan För Att Minska Plasten 20250310

2025-03-27

Så ska mindre plast förbrännas

29 aktörer har enats om en handlingsplan som konkretiserar vad de kan göra för att minska plastavfall till förbränning och öka cirkulationen av plastf…

Läs mer