2022-02-01
Så ska mer plast återvinnas

Kvotplikt, nya mål och samverkan är några av de förslag som Naturvårdsverket lämnat till regeringen för att mer plast ska kunna materialåtervinnas.
För att öka materialåtervinningen av plast från dagens cirka åtta procent krävs insatser i flera delar av värdekedjan, från produktdesign till ökad insamling och sortering, konstaterar Naturvårdsverket. Det krävs också insatser som bidrar till en ökad efterfrågan på återvunnen råvara.
Bland Naturvårdsverkets förslag märk följande:
- en kvotplikt på produkter av mjuk polyeten med krav på 25 procent återvunnen råvara från 2025, vilket höjs till 40 procent från 2030,
- ett nytt etappmål för byggsektorns plastavfall,
- en samverkansgrupp för att öka utsortering och materialåtervinning av det kommunala plastavfallet,
- utred ett system för insamling och materialåtervinning av fritidsbåtar,
- utred hur spårbarhet och kontroll av avfall som innehåller eller har förorenats av POP-ämnen kan förbättras,
- ökad tillsyn och marknadskontroll inom producentansvaren för elektronik, bilar, däck samt förpackningar,
- insatser för att möjliggöra samverkan utmed värdekedjan genom test och demonstration av bland annat nya metoder, affärsmodeller och tekniska lösningar.
– Det vore fantastiskt om alla förslag kan genomföras. I synnerhet kvotplikten för mjuk polyeten välkomnas av Avfall Sverige, väveom vi tycker att kraven på andel återvunnen råvara borde kunna vara högre. Naturvårdsverket flaggar för att kvotplikten kan följas av förslag om liknande krav för fler plaster, vilket vi ser fram emot, liksom för andra material framöver, säger Camilla Nilsson, rådgivare på Avfall Sverige.
– Vi hoppas att samverkansgruppen kring kommunplasten kan resultera i ökad återvinning. Men, som Naturvårdsverket själva konstaterar, krävs det samordning med såväl producenter som återvinnare för att det ska ge resultat. Vi önskar att det läggs mer fokus på att begränsa vilken plast som används, att produkter designas för återvinning samt att använda ekonomiska styrmedel och kvotplikt för att få in återvunnen plast i nya produkter.
Senast uppdaterad - 2022-08-18