2022-06-17

Säkerhet och utredning ska stoppa avfallsbrottslighet

Det ska bli möjligt att kräva ekonomisk säkerhet för vissa verksamheter. Vidare ska en utredning se över miljöstraffrätten med särskilt fokus på den organiserade brottsligheten.

Riksdagen har beslutat om ändringar i lagstiftningen som gör det möjligt att ställa krav på en verksamhetsutövare att ställa ekonomisk säkerhet för att få bedriva viss anmälningspliktig miljöfarlig verksamhet, däribland deponier. Staten, kommuner, regioner och kommunalförbund behöver dock inte ställa säkerhet.  

– Illegal avfallshantering ger stora ekonomiska vinster för de inblandade men resulterar i enorma kostnader för samhället. Avfall Sverige ser möjligheten att ställa säkerhet på sådana verksamheter som ett viktig led i att bekämpa avfallsbrottsligheten och att undvika att kostnader för återställning av mark efter illegal avfallshantering landar på kommunen, vilket det finns aktuella exempel på, säger Avfall Sveriges vd Tony Clark.  

Regeringen anser också att kommunerna ska kunna begära länsstyrelsens bedömning när det gäller kravet på säkerhet. Avfall Sverige välkomnar detta eftersom det inte alltid är säkert att kommunala miljönämnder har den ekonomiska och juridiska kompetens som behövs för bedömningen.

Den utredning som nu tillsatts ska förbättra samhällets möjligheter att förebygga, upptäcka, utreda och lagföra miljöbrott. Utredaren ska bland annat lämna förslag kring följande:

  • Skärpta straff, idag kan grova miljömål ge max sex års fängelse, men fängelsestraff är ovanligt.
  • Förbud mot kontanthantering på avfallsområdet.
  • Miljöbrott ska förebyggas bättre, till exempel genom att inte bevilja tillstånd till miljöfarlig verksamhet om en bolagsföreträdare tidigare har begått brott.
  • Länsstyrelsernas stöd till kommunerna ska utökas och komplicerade ärenden ska kunna lämnas över från kommunerna till länsstyrelserna.
  • Samarbetet mellan myndigheterna ska förstärkas.
  • Behovet av ökad kompetens i domstolarna ska granskas.

Utredare blir Helena Eckerrot Flodin, tidigare miljöåklagare.

Regeringens remiss angående säkerhet för vissa anmälningspliktiga verksamheter

Regeringens pressmeddelande åtgärder mot miljöbrott och organiserad brottslighet

Senast uppdaterad - 2022-08-18

Fler nyheter

Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Textil:Kläder

2024-09-17

Stöd för insamling av textilavfall

Avfall Sverige har tagit fram stödmaterial som beskriver hur kommunerna kan uppfylla det kommande kravet på separat insamling och behandling av textil…

Läs mer
Jan Jönsson, Wrams Gunnarstorp

2024-11-05

En pionjär för mer hållbar biogödsel

Biogödsel är temat i nya numret av Avfall och Miljö. Läs bland annat om Wrams Gunnarstorps gård, där nya gödselprodukter utvecklas som kan komma att s…

Läs mer
Ukraina, Handslag

2025-03-25

Kommuner i framkant – stärker Ukrainas avfallshantering

WM4U, Waste Management for Ukraine, är igång – och samarbetet mellan svenska och ukrainska kommuner tar fart. Fyra kommunkluster i Ukraina har nu knut…

Läs mer
Säkerhet På ÅVC Webb2

2025-03-25

4 av 5 återvinningscentraler har utsatts för brott

80 procent av återvinningscentralerna har utsatts för någon form av brott under 2023. Det är inte ovanligt att besökare är hotfulla eller till och med…

Läs mer
Handlingsplan För Att Minska Plasten 20250310

2025-03-27

Så ska mindre plast förbrännas

29 aktörer har enats om en handlingsplan som konkretiserar vad de kan göra för att minska plastavfall till förbränning och öka cirkulationen av plastf…

Läs mer