2023-02-22

Stockholms tillsyn får rätt mot McDonald’s

McDonald´s ska sortera ut förpackningsavfall till materialåtervinning. Det framgår av ett beslut i Mark- och miljööverdomstolen, MÖD, gällande ett antal av kedjans restauranger.

– Det är glädjande att vi nu fått ett tydligt besked: den kommunala tillsynsmyndigheten kan ställa krav på restauranger att sortera sitt avfall för återvinning. Det ger kommunerna rätten att se till att fler sorterar mer, säger Tony Clark, vd på Avfall Sverige.

MÖD:s domar utgör slutpunkten på flera år av överklaganden:

Under 2018 konstaterade miljöförvaltningen i Stockholms stad att rutinerna för utsortering av förpackningsavfall i ett antal McDonald’s-restauranger var bristfälliga. Det handlade i huvudsak om att muggar, förpackningar, Happy Meal-kartonger och pantburkar, blandades med övrigt avfall, som lämnades till förbränning istället för materialåtervinning. Det gällde också det förpackningsavfall som sorterades ut av kunderna i matsalen.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden förelade därför de företag som drev restaurangerna att bland annat redovisa åtgärdsförslag för att sortera ut förpackningsavfallet.

Restaurangföretagen överklagade till Länsstyrelsen, som upphävde nämndens beslut och menade att de saknade laglig grund. Enligt lagstiftningen var det bara hushåll och ”andra förbrukare” som var skyldiga att sortera ut förpackningar, och restaurangverksamheten ansågs av länsstyrelsen inte vara ”andra förbrukare” av de förpackningar som använts av kunderna i restaurangen.

Nämnden överklagade vidare till mark- och miljödomstolen som upphävde länsstyrelsens beslut och slog fast att restaurangföretagen var förbrukare av förpackningarna och hade ansvar att se till att avfallet blev sorterat. Företagen överklagade i sin tur vidare, men har alltså nu förlorat i högsta instans. Mark- och miljööverdomstolen instämmer med nämnden i att restaurangverksamheterna, hör till kategorin ”andra förbrukare” enligt förpackningsförordningen, vilket också är förenligt med EU:s förpackningsdirektiv och miljöbalkens allmänna hänsynsregler. Det innebär att restaurangen ansvarar för de förpackningar som används och förbrukas i restaurangen, även de som kunderna förbrukar i matsalsdelen. Nämnden får därmed ställa krav som rör utsortering.

Den aktuella bestämmelsen i avfallsförordningen ändrades vid årsskiftet, för att förtydliga allas ansvar.

Fler artiklar om McDonalds:

Ny dom: McDonalds behöver inte sortera (220303)

Ny dom: McDonalds måste källsortera (220121)

Fallet McDonalds visar hur frival fungerar (210506)

Senast uppdaterad - 2023-05-29

Fler nyheter

Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Matavfall Frilagd

2023-11-23

Undantag för bioavfallet klara

Nu har Naturvårdsverket publicerat sina föreskrifter om undantag från krav på utsortering, separat insamling och fastighetsnära insamling av bioavfall…

Läs mer
EU Flagga

2023-12-08

Ny överenskommelse om ekodesign

EU parlamentet och EU-länderna har en preliminär överenskommelse om de nya regler som ska göra hållbarhet till en norm.

Läs mer
Däck Tyres

2023-12-13

Däck snart del i informationsansvar

Från 1 januari 2024 gäller en ny förordning om producentansvar på däck. Kommunerna ansvarar för att informera om insamlingen.

Läs mer
Loggo, Neg Mot Grön

2023-12-15

Varning: Spam via e-post från Avfall Sverige

Avfall Sveriges medarbetare Katarina Sundberg har fått sin e-post hackad. Ett mail har skickats ut till ett stort antal personer med rubriken ”Avfall…

Läs mer