2025-07-02
Textilen lyftes i Almedalen

Avfallsfrågorna hade förstås sin givna plats även vid årets gotländska politikervecka. Avfall Sverige efterlyste konkreta åtgärder för att få ordning på det kaos som idag präglar insamlingen av textilavfall.
Från panelscenen i Almedalen hördes en tydlig signal: Utan ett producentansvar, investeringar i återvinning och fungerande marknad riskerar textilbergen att fortsätta att växa.
Men även om ett producentansvar införs skyndsamt är det en långsiktig åtgärd. Därför vill Avfall Sverige se åtgärder som ger effekt redan på kort sikt: en tvådelad sortering av textilavfallet, där det som kan materialåtervinnas samlas in separat, medan smutsiga eller trasiga textilier hänvisas till restavfallet.
För att få bukt med textilavfallet måste vi också angripa problemet vid källan – genom hållbar produktion och minskad konsumtion. Även här var enigheten var också stor. Lång livslängd och cirkulära affärsmodeller måste premieras. Införandet av kvotplikt, designkrav och EU:s signaler om tullar på ohållbara textilier från utomeuropeiska länder är därför välkomna och kan bidra till att bromsa dagens massimport av fast fashion – över 12 miljoner paket per dag! Slow fashion måste bli affärsmässigt attraktivt – och trendigt.
Avfall Sverige arrangerade ytterligare två seminarier och medverkade i flera panel- och rundabordssamtal:
- Ukrainas avfallshantering är hårt prövad. Den är samtidigt nyckeln till grön omställning, decentralisering och EU-anpassning. Därför har vi tillsammans med Salar international och på uppdrag av Sida startat WM4U – ett samarbete där svenska kommuner och företag kan bidra konkret. Avfallshantering är inte bara en miljöfråga – utan en fråga om demokrati, säkerhet och EU-integration. Men vi har också mycket att lära av Ukraina, inte minst vad gäller beredskap. Läs mer om WM4U
- Mikroplaster och PFAS i textilier är ett stort problem – både i användning och i avfallshantering. Frågan lyftes vid ett gemensamt seminarium med Svenskt Vatten, Energiföretagen och Energigas Sverige som en del i det gemensamma arbete kring ökad cirkularitet. För att lösa utmaningen krävs både styrmedel och samverkan mellan aktörer. Åtgärder behövs redan i produktionsledet.
- Sveriges kan bli ett nav för hållbar energiåtervinning inom EU – särskilt i kombination med CCS/CCU. För att energiåtervinning ska kunna bli en del av den cirkulära ekonomin krävs dock en fungerande inre marknad för avfall, stärkt samarbete mellan medlemsländer och tydliga styrmedel. Plastindustrin måste också delta i finansieringen av koldioxidinfångning – det ger incitament att minska produktion av ny fossil plast som inte går att materialåtervinna.
Senast uppdaterad - 2025-07-02