2021-12-10
Tiptapp-domen ger tillsynen ansvaret

Mark- och miljööverdomstolen ger Tiptapp rätt; de får även framöver erbjuda stockholmarna sina tjänster att förmedla borttransport av avfall. Samtidigt visar domen att kommunerna själva avgör om hushållen ska få anlita annan för transport av avfall till återvinningscentralen.
Domstolen drar slutsatsen att lagstiftningen och Stockholms kommunala avfallsföreskrifter inte hindrar privatpersoner att via en hämttjänst anlita en annan för transporten av grovavfall till återvinningscentralen, eftersom kommunens föreskrifter ger enskilda hushåll rätt att köra det dit. Domen går inte att överklaga.
”Det finns ingen närmare beskrivning i kommunens föreskrifter av hur själva transporten ska ske. Utgångspunkten är därmed att det enskilda hushållet själv får bestämma hur transporten till återvinningscentralen ska gå till och det finns därvid inget hinder för det enskilda hushållet att anlita någon annan för att utföra transporten för dess räkning.”, skriver domstolen.
Att det kan finnas aktörer som bedriver otillåten verksamhet är inte grund för att förbjuda Tiptapps förmedling. Det ankommer på tillsynsmyndigheten att granska avfallstransportörer, tillägger domstolen.
Avfall Sveriges kommentar
– Domstolen anger att användare som transporterar avfall med hjälp av Tiptapps app är skyldiga att följa samma lagstiftning som de som lämnar sitt eget avfall till återvinningscentralen. Här bör förtydligas att det gäller andra krav för de användare som agerar yrkesmässigt, det vill säga som ett led i ekonomisk verksamhet, säger Andrea Hjärne, senior miljöjurist vid Avfall Sverige. Privatpersoner som kör avfall yrkesmässigt ska följa samma regler som annan yrkesmässig verksamhet. Bland annat krävs det transporttillstånd av länsstyrelsen och upprättande av transportdokument för farligt avfall. Dessutom finns krav i annan lagstiftning för yrkesmässig trafik, som nu bör bli en fråga för Transportstyrelsen.
Domstolen stänger inte dörren för tillsynsmyndighetens möjligheter att ställa krav på Tiptapp, utan landar i att ett förbud mot verksamheten är oproportionerligt.
Kommunen kan reglera
Samtidigt som domstolen menar att Stockholms stad gjort fel som förbjudit Tiptapps verksamhet konstaterar domstolen att det finns möjlighet att i avfallsföreskrifterna begränsa hushållens transporter av grovavfall till återvinningscentralen till det egna avfallet.
– Det innebär att kommunen faktiskt själv kan styra om de vill öppna upp för andra aktörer att transportera avfallet, säger Andrea Hjärne.
Efter årsskiftet avser Avfall Sverige att ha ett webbinarium för medlemmar där en djupare analys av domen presenteras, samt vad den innebär för medlemmarna.
Domen i sin helhet, Mål nr M 6891-20, kan beställas från domstol.se
Bakgrund
Tiptapp AB driver en internettjänst i form av en applikation för förmedling av transporter av bland annat avfall från privatpersoner. Kunden lägger ut en annons med bild på föremål som hen vill få upphämtat och borttransporterat, exempelvis till en återvinningscentral. En annan användare kan då komma överens om att hämta och lämna föremålet mot ersättning. Tiptapp tar ut ett arvode om tio procent.
Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholms kommun förbjöd 2018 Tiptapp att förmedla transport inom Stockholms kommun av hushållsavfall till någon annan än de entreprenörer som kommunen anlitat eller har gett koncession för transport av avfall. Tiptapp överklagade till såväl länsstyrelsen som mark- och miljödomstolen. Länsstyrelsen avslog Tiptapps överklagande, medan mark- och miljödomstolen upphävde nämndens beslut. Nu har alltså slutgiltig dom fallit i Mark-och miljööverdomstolen.
Senast uppdaterad - 2022-08-18