2022-12-12

Vafabmiljö får Biogasutmärkelsen

En innovativ satsning på småskalig produktion av flytande biogas har tilldelats 2022 års Biogasutmärkelse av det regionala nätverket BioDriv Öst. Anläggningen gör att biogasen enklare kan lagras och transporteras och bidrar till att fasa ut fossil naturgas.

Vafabmiljö invigde sin anläggning för att förvätska sin biogas den 1 september i år. Det är den första i sitt slag i Sverige, och den bidrar till helt nya möjligheter för mindre biogasanläggningar såväl nationellt som internationellt.    

– Vi är jätteglada och stolta över priset, säger Sabine Dahlstedt, förbundsdirektör på Vafabmiljö. Biogasen spelar en mycket stor roll som förnybar energi i omställningen mot ett fossilfritt och cirkulärt Sverige. Nu i början används den flytande biogasen i vår verksamhet, men på sikt ger det oss möjlighet att erbjuda flytande biogas till tunga transporter, industri och sjöfart. Det är mycket bra för en hållbar framtid.


Att den flytande gasen kan lagras ger ytterligare fördelar. När efterfrågan på uppgraderad gas är större än produktionen behöver Vafabmiljö köpa in biogas i flytande form för att säkerställa tillgången till drivmedel till bland annat regionens busstrafik. Med egenproducerad flytande biogas minskar behovet att köpa in gas.

BioDriv Östs motivering lyder:
”Kommunalförbundet Vafabmiljö i Västerås har länge legat i framkant när det gäller att driva på biogasens utveckling och omställningen till en cirkulär ekonomi. Deras senaste insats är att bygga Sveriges första kommersiella anläggning för småskalig produktion av flytande biogas. Med hjälp av ekonomiskt stöd från Energimyndigheten, och kunskapsmässigt stöd från forskningsinstitutet Rise, visar de nu vägen för en ny och innovativ tekniktillämpning. Tack vare Vafabmiljö kommer det att bli betydligt enklare att optimera dagens biogasproduktion och fasa ut användningen av flytande naturgas. Dessutom öppnar det upp nya möjligheter för mindre biogasanläggningar runt om i Sverige och världen. I en tid då Europa skriker efter mer flytande biogas säkerställer detta västmanländska kommunalförbund att Sverige fortsatt ligger i framkant när det gäller export av svensk kunskap och innovation inom biogasområdet. Att öka den svenska biogasproduktionen är en viktig pusselbit i arbetet med att fasa ut fossila bränslen och nå ett hållbart samhälle.  Att kyla ner biogas till flytande form, så kallad LBG (Liquefied Biogas), gör att den enklare kan lagras, transporteras och ersätta fossil naturgas (LNG). Hittills har denna teknik dock främst använts för mer storskalig produktion av flytande biogas.”

Senast uppdaterad - 2023-01-31

Fler nyheter

Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Matavfall Frilagd

2023-11-23

Undantag för bioavfallet klara

Nu har Naturvårdsverket publicerat sina föreskrifter om undantag från krav på utsortering, separat insamling och fastighetsnära insamling av bioavfall…

Läs mer
EU Flagga

2023-12-08

Ny överenskommelse om ekodesign

EU parlamentet och EU-länderna har en preliminär överenskommelse om de nya regler som ska göra hållbarhet till en norm.

Läs mer
Däck Tyres

2023-12-13

Däck snart del i informationsansvar

Från 1 januari 2024 gäller en ny förordning om producentansvar på däck. Kommunerna ansvarar för att informera om insamlingen.

Läs mer
Loggo, Neg Mot Grön

2023-12-15

Varning: Spam via e-post från Avfall Sverige

Avfall Sveriges medarbetare Katarina Sundberg har fått sin e-post hackad. Ett mail har skickats ut till ett stort antal personer med rubriken ”Avfall…

Läs mer