2022-04-27

Bättre avtal om elavfallet

Från 2023 gäller ett nytt avtal mellan El-Kretsen och kommunerna kring insamlingen av elavfall. Det ska ge en smidigare hantering och högre ersättning för de insatser som görs.

I det nya avtalet förtydligas städansvaret och det ger kommuner möjlighet att få stöldförebyggande åtgärder bekostade av El-Kretsen. Dessutom ändras ersättningen från den nuvarande helt viktbaserade modellen till en fast grundersättning på 35 000 kronor per kommun och år kombinerat med en viktbaserad ersättning per kg elavfall. 

– Detta kommer att ge en mer rättvis ersättning, särskilt för mindre kommuner, säger Camilla Nilsson, rådgivare på Avfall Sverige, som deltagit i förhandlingarna kring det nya avtalet genom Elreturrådet tillsammans med företrädare från El-Kretsen, Sveriges Kommuner och Regioner samt representanter från ett antal kommuner. 

Avtalet omfattar bland annat hantering av elavfall vid återvinningscentraler, kommunernas information till allmänheten, samt ersättning till kommunen från El-Kretsen för utförda tjänster. Standardavtalet som Elreturrådet tagit fram kan anpassas genom tilläggstjänster i avtalsförhandlingarna mellan El-Kretsen och respektive kommun. Exempelvis kan man lokalt komma överens om återbrukslösningar eller fastighetsnära insamling. 

– Inför förhandlingen gjorde Avfall Sverige en enkätundersökning bland kommunerna som visade att samarbetet i huvudsak fungerat väl och att särskilt viktiga frågor att vidareutveckla var städning, den ekonomiska ersättningen samt stöd för att förebygga inbrott och stölder på återvinningscentralerna. Jag tycker att vi har lyckats täcka in alla dessa frågor på ett bra sätt i det nya avtalet.

El-Kretsen skickar under våren ut avtalen till alla kommuner. 

Senast uppdaterad - 2022-09-12

Fler nyheter

Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Matavfall Frilagd

2023-11-23

Undantag för bioavfallet klara

Nu har Naturvårdsverket publicerat sina föreskrifter om undantag från krav på utsortering, separat insamling och fastighetsnära insamling av bioavfall…

Läs mer
EU Flagga

2023-12-08

Ny överenskommelse om ekodesign

EU parlamentet och EU-länderna har en preliminär överenskommelse om de nya regler som ska göra hållbarhet till en norm.

Läs mer
Däck Tyres

2023-12-13

Däck snart del i informationsansvar

Från 1 januari 2024 gäller en ny förordning om producentansvar på däck. Kommunerna ansvarar för att informera om insamlingen.

Läs mer
Loggo, Neg Mot Grön

2023-12-15

Varning: Spam via e-post från Avfall Sverige

Avfall Sveriges medarbetare Katarina Sundberg har fått sin e-post hackad. Ett mail har skickats ut till ett stort antal personer med rubriken ”Avfall…

Läs mer