2021-04-18

De ska ta fram klimateffektiva styrmedel

Inför den kommande klimatpolitiska handlingsplanen har regeringen inlett arbetet för att ta fram förslag till styrmedel och andra åtgärder som kan bidra till näringslivets klimatomställning. Bland annat ska det undersökas hur avfallssektorn kan bidra.

Uppdraget har lämnats till Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, ofta kallat Tillväxtanalys, men en rad andra myndigheter kommer att stödja dem i arbetet, däribland Naturvårdsverket. Utgångspunkten för uppdraget är att bidra till att minska utsläppen av växthusgaser nationellt. Målet är att förslagen ska bidra till att de nationella klimatmålen nås på ett långsiktigt och kostnadseffektivt sätt och därigenom också bidrar till de globala målen för hållbar utveckling inom Agenda 2030.

I uppdraget ingår att göra en analys av vilka hinder för att nå klimatmålen som finns inom bland annat avfallssektorn. Även åtgärder och styrmedel ska föreslås för hur avfallssektorn ska kunna bidra till att andra sektorer i Sverige och i andra länder minskar sina utsläpp. Förslagens ekonomiska konsekvenser för kommuner ska redovisas. och om förslagen påverkar den kommunala självstyrelsen, ska de konsekvenser och de särskilda avvägningar som föranlett förslagen särskilt redovisas.

Uppdraget ska genomföras i dialog med, och beakta inspel, förslag och synpunkter från berörda aktörer såsom kommuner och regioner, näringsliv och organisationer. 

– Vi ser fram emot att delta i detta arbete. Kommunerna pekas ut som en central aktör i uppdraget och har ju en viktig roll i klimatomställningen, där vi gärna samverkar med näringslivet, säger Tony Clark, vd Avfall Sverige.

Uppdraget gäller åtgärder för perioden 2023–2026, men såväl kortsiktiga som långsiktiga klimateffekter ska beaktas.

Resultatet ska presenteras den 15 september 2022 och skickas därefter på remiss.

Läs mer på regeringens webbplats 

Senast uppdaterad - 2022-08-17

Fler nyheter

Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Matavfall Frilagd

2023-11-23

Undantag för bioavfallet klara

Nu har Naturvårdsverket publicerat sina föreskrifter om undantag från krav på utsortering, separat insamling och fastighetsnära insamling av bioavfall…

Läs mer
EU Flagga

2023-12-08

Ny överenskommelse om ekodesign

EU parlamentet och EU-länderna har en preliminär överenskommelse om de nya regler som ska göra hållbarhet till en norm.

Läs mer
Däck Tyres

2023-12-13

Däck snart del i informationsansvar

Från 1 januari 2024 gäller en ny förordning om producentansvar på däck. Kommunerna ansvarar för att informera om insamlingen.

Läs mer
Loggo, Neg Mot Grön

2023-12-15

Varning: Spam via e-post från Avfall Sverige

Avfall Sveriges medarbetare Katarina Sundberg har fått sin e-post hackad. Ett mail har skickats ut till ett stort antal personer med rubriken ”Avfall…

Läs mer