2021-10-05

Energiåtervinning kräver rättvisa villkor

Antingen ska alla Europas anläggningar för energiåtervinning inkluderas i utsläppshandeln, eller så ska inga ingå. Dagens system innebär en snedvridning av marknaden och riskerar drabba såväl det svenska samhället som miljön negativt, skriver Avfall Sverige i sitt remissvar på EU:s förslag till justerat direktiv.

I förslaget till ändring av systemet för handel med utsläppsrätter, EU-ETS, finns inga ambitioner att alla Europas anläggningar för energiåtervinning av kommunalt avfall ska omfattas. Det är beklagligt. I dagsläget är det bara Sverige, Danmark och Litauen som valt att ansluta sina anläggningar till utsläppshandeln.

Kostnaderna för utsläppsrätterna har på kort tid mer än fördubblats, och väntas stiga betydligt de närmaste åren. Detta leder till en snedvriden konkurrens mellan det fåtal länder som valt att inkludera sina anläggningar jämfört med dem vars anläggningar inte är inkluderade.

– Den kraftigt ökade kostnaden för utsläppsrätter måste läggas på mottagningsavgiften, på fjärrvärmepriset eller belasta de kommunala bolagens och i slutänden kommunernas ekonomi, vilket blir extremt betungande. Redan idag står kostnaden för utsläppsrätter för en betydande del av omsättningen för flera kommunala energibolag, säger Klas Svensson, rådgivare på Avfall Sverige. 

Avfall Sverige ser flera problem förknippade med de höjda kostnaderna och att svenska aktörer inte tillåts agera på samma villkor som anläggningarna för energiåtervinning i övriga EU:

– Avfall Sverige delar självklart ambitionen bakom EU:s utsläppshandel – ett bättre klimat. Men det är ett styrmedel som sätts in i slutet av värdekedjan. Det kan visserligen bidra till att styra bort plastavfall från energiåtervinning, men löser inte grundproblemet – att så stora mängder fossila plastprodukter sätts på marknaden som förr eller senare blir avfall. Det kräver andra styrmedel tidigare i värdekedjan. Våra medlemmars anläggningar är byggda för att behandla restavfall och avfall som inte är lämpligt att materialåtervinna, och som inte får deponeras. Uppkommer sådant avfall har energiåtervinningen ett samhällsansvar att se till att det behandlas på bästa sätt, även om det innehåller plast, säger Klas Svensson.

– Sverige riskerar nu att tvingas montera ner ett väl fungerande avfallsbehandlingssystem, där energiåtervinning möjliggör en riskminimerad materialåtervinning, till förmån för sämre hantering i andra länder. Sveriges beslutsfattare måste antingen frikoppla de svenska anläggningarna för energiåtervinning från utsläppshandeln – vilket vi har full frihet att göra – eller skyndsamt arbeta för en harmonisering så att alla europeiska anläggningar för energiåtervinning av kommunalt avfall omfattas av systemet. Det blir dyrt, men rättvist.

Här kan du läsa remissvaret

Senast uppdaterad - 2022-08-18

Fler nyheter

Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Matavfall Frilagd

2023-11-23

Undantag för bioavfallet klara

Nu har Naturvårdsverket publicerat sina föreskrifter om undantag från krav på utsortering, separat insamling och fastighetsnära insamling av bioavfall…

Läs mer
EU Flagga

2023-12-08

Ny överenskommelse om ekodesign

EU parlamentet och EU-länderna har en preliminär överenskommelse om de nya regler som ska göra hållbarhet till en norm.

Läs mer
Däck Tyres

2023-12-13

Däck snart del i informationsansvar

Från 1 januari 2024 gäller en ny förordning om producentansvar på däck. Kommunerna ansvarar för att informera om insamlingen.

Läs mer
Loggo, Neg Mot Grön

2023-12-15

Varning: Spam via e-post från Avfall Sverige

Avfall Sveriges medarbetare Katarina Sundberg har fått sin e-post hackad. Ett mail har skickats ut till ett stort antal personer med rubriken ”Avfall…

Läs mer