2021-06-08

Nu finns standard för källsortering

Enligt Boverkets byggregler ska det finnas plats för källsortering i bostadslägenheter. Nu finns också en vägledning om hur den ska se ut.

Det är bransch- och arbetsgivarorganisationen TMF, Trä- och möbelföretagen, som har utarbetat den nya branschstandarden i samverkan med en lång rad aktörer, bland andra Avfall Sverige.

För mindre lägenheter rekommenderas två källsorteringskärl på minst 20 liter totalt i kök samt två extra källsorteringskärl på minst 20 liter totalt för fri placering i bostaden. Större lägenheter bör ha fyra källsorteringskärl på totalt minst 30 liter i köket samt fyra extra källsorteringskärl på totalt minst 30 liter totalt för fri placering. Källsorteringskärlen kan se olika ut och ska ge möjlighet till källsortering för olika fraktioner varav en anpassad för matavfall.

– Vi ser väldigt positivt på detta arbete som nu kommit i hamn, att förenkla möjligheterna till återvinning i boendemiljön är centralt i att nå högre cirkularitet och ligger helt i linje med den kommande nationella satsningen på bostadsnära insamling av förpackningar, säger Jon Djerf, rådgivare på Avfall Sverige.

Den nya branschstandarden kommer först och främst att påverka nybyggnation, men på sikt innebär det bättre möjligheter för oss alla att sortera vårt avfall och därmed att bidra till ökad återvinning. 

En tidigare version av TMF:s standard har skickats till SIS, som också tog med den i sin SS 914221 - Byggnadsutformning - Bostäder - Invändiga mått. Den har nu varit på remiss i snart två år. I väntan på SIS går nu TMF alltså ut med en branschstandard som rekommendation för bland andra arkitekter, byggare och köksföretag.

Läs mer på Trä- och möbelföretagens webbplats

Senast uppdaterad - 2023-10-23

Fler nyheter

Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Matavfall Frilagd

2023-11-23

Undantag för bioavfallet klara

Nu har Naturvårdsverket publicerat sina föreskrifter om undantag från krav på utsortering, separat insamling och fastighetsnära insamling av bioavfall…

Läs mer
EU Flagga

2023-12-08

Ny överenskommelse om ekodesign

EU parlamentet och EU-länderna har en preliminär överenskommelse om de nya regler som ska göra hållbarhet till en norm.

Läs mer
Däck Tyres

2023-12-13

Däck snart del i informationsansvar

Från 1 januari 2024 gäller en ny förordning om producentansvar på däck. Kommunerna ansvarar för att informera om insamlingen.

Läs mer
Loggo, Neg Mot Grön

2023-12-15

Varning: Spam via e-post från Avfall Sverige

Avfall Sveriges medarbetare Katarina Sundberg har fått sin e-post hackad. Ett mail har skickats ut till ett stort antal personer med rubriken ”Avfall…

Läs mer