2021-01-19

Så här ska det kommunala avfallet redovisas

Nya föreskrifter har nu publicerats, som reglerar vilka uppgifter om kommunalt avfall som årligen ska lämnas av kommuner och de aktörer som transporterar kommunalt avfall utomlands. Avfall Sverige konstaterar att flera kritiserade förslag från remissversionen har plockats bort. Första rapporteringen gäller 2021 och ska göras senast den 30 juni 2022.

Naturvårdsverket remitterade i september ett förslag på föreskrifter om lämnande av uppgifter om kommunalt avfall. I sitt svar framhöll Avfall Sverige att det överlag är bra med gemensam rapportering och statistik som underlättar jämförelser och uppföljning. Det är även positivt att Avfall Web föreslås kunna användas för att underlätta rapportering och undvika merarbete. Men i övrigt hade Avfall Sverige synpunkter på för stor detaljeringsnivå på rapporteringen, bland annat krav på särredovisning av livsmedelsavfall, och krav på plockanalyser vart fjärde år. 

Naturvårdsverket har efter kritik från många remissinstanser gjort vissa lättnader i rapporteringskraven: 

Naturvårdsverket poängterar att krav på särredovisning etcetera inte syftat till ändringar i kommunernas verksamheter, till exempel nyinvestering i fordon, vågar och utbyggnad av återvinningscentraler, något som lyfts som farhågor av många kommuner. 

Naturvårdsverket förtydligar också att beräkningspunkt för materialåtervinning gäller för den som transporterar kommunalt avfall från Sverige. Enligt remissförslaget fick man intryck att detta krav gällde alla kommuner. 

Naturvårdsverket ska nu ta fram en vägledning om hur uppgifter om kommunalt avfall ska lämnas samt gränsdragningar för aktuella uppgifter. Vägledning ska även tydliggöra de fall där schabloner och uppskattningar kan användas i rapporteringen. Vägledningen tas fram i nära samarbete med Avfall Sverige och beräknas vara klar under hösten 2021. 

Bakgrund

De nya föreskrifterna har tagits fram med anledning av ändringar av sex EU-direktiv på avfallsområdet. Dessa direktiv ska bidra till en mer cirkulär ekonomi och medverka till minskade avfallsmängder, förbättrad avfallshantering samt ökad återanvändning och återvinning. För uppföljningen behövs tillgång till bra statistik. Enligt 7 kap. 1 § avfallsförordningen (2020:614) ska kommunen lämna uppgifter till Naturvårdsverket om ursprung, sammansättning och vikt på kommunalt avfall

Läs mer i Naturvårdsverkets pressmeddelande och i Avfall Sveriges remissvar 

Senast uppdaterad - 2022-08-17

Fler nyheter

Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Möbler Grovavfall

2024-02-19

Vidgade vyer krävs för att nå återvinningsmålen

Fokusera uppströms, men också på verksamhetsavfallet. Det är Avfall Sveriges budskap i remissvaret på Naturvårdsverkets regeringsuppdrag, där de ger f…

Läs mer
Lustgastuber I Soprum Foto Andreas Bjäre

2024-03-26

Tryggare utan lustgas

Regeringens utredare föreslår begränsningar i försäljningen av lustgas för att förhindra att den används i berusningssyfte.

Läs mer
Plockanalys Tecknad

2024-04-02

Vänta med plockanalyser

Avfall Sverige kvalitetssäkrar nu sin manual för plockanalyser av mat- och restavfall. Kommuner rekommenderas därför att invänta det färdiga dokumente…

Läs mer
Trädgårdsavfall Eldas

2024-04-11

Sluteldat med trädgårdens löv och ris?

Det har i media rapporterats om att det är olagligt att elda löv, ris och annat trädgårdsavfall på den egna tomten. Även möjligheten att ha en majbras…

Läs mer