2021-09-30

Vägledning kring ”kommunalt avfall”

Kommunerna fick ett utökat ansvar för avfall från bland annat detaljhandeln, när begreppet hushållsavfall ändrades till kommunalt avfall. Det förtydligas av Naturvårdsverket i den nu publicerade vägledningen för hur kommunalt avfall ska tolkas. Många frågetecken kvarstår dock kring vilka avfall som faktiskt faller inom kommunernas ansvar att samla in och behandla nu och i framtiden.

För ett drygt år sedan ersattes begreppet ”hushållsavfall” i lagstiftningen av det EU-rättsliga begreppet ”kommunalt avfall”. Därigenom anslöt sig Sverige till det begrepp och den definition som används internationellt, och som används för statistiska ändamål av Eurostat och OECD.

Det nya begreppet var inte avsett att förändra ansvaret för avfallshanteringen. Naturvårdsverkets vägledning förtydligar dock att fler avfallsslag än tidigare i praktiken omfattas av det kommunala avfallsansvaret. 

– Det är bra att vi nu har fått ett förtydligande kring definitionen för kommunalt avfall, säger Tony Clark, vd för Avfall Sverige. Men vägledningen gör det tydligt att kommunernas avfallsansvar har utökats på ett sätt som inte riktigt var avsett och som kommunerna inte heller har efterfrågat. Som vägledning fungerar den inte fullt ut – Avfall Sverige ser behov av mindre ändringar, ett flertal ytterligare förtydliganden och vägledning i fråga om fler avfallsfraktioner.

Exempel på förändringar genom begreppet kommunalt avfall:

För tre avfallsslag ser Avfall Sverige behov av ett antal förtydliganden och korrigeringar: 

Naturvårdsverket menar att tidigare domar som tolkat ansvarsfrågan får en minskad relevans i och med det nya begreppet kommunalt avfall. Det gäller tre fall om avfall från sjukhus, utrensad frukt och grönt i livsmedelsbutiker samt avfall från restaurangkök och då särskilt spillfett. 

– Genom att Naturvårdsverket inte tydligt uttalar att dessa domar inte längre gäller, vilket ju är ett faktum, ger det utrymme för onödiga diskussioner om begreppets omfattning, säger Tony Clark.

Naturvårdsverket tar även upp den så kallade Frivalsutredningen (Äga avfall, SOU 2021:24), som föreslagit att verksamheter själva ska kunna välja vem som ska hantera deras kommunala avfall.

– Frivalsutredningen kan inte ses som en lösning för att balansera kommunernas utökade ansvar för det kommunala avfallet, som skett genom en delvis oavsiktlig utökning av kommunernas ansvar för det kommunala avfallet. Frivalsutredningens förslag skulle öppna en ny marknad för oseriösa och kriminella verksamheter. Det finns en lång rad svagheter i det förslaget, och Avfall Sverige kommer inom kort i sitt remissvar över Frivalsutredningen att presentera ett annat, betydligt mer rättssäkert och effektivt förslag, säger Tony Clark.

Läs Naturvårdsverkets vägledning

EU-kommissionens vägledning Methodology - Waste - Eurostat (europa.eu)

Längre text om vägledningen

Senast uppdaterad - 2022-08-17

Fler nyheter

Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Matavfall Frilagd

2023-11-23

Undantag för bioavfallet klara

Nu har Naturvårdsverket publicerat sina föreskrifter om undantag från krav på utsortering, separat insamling och fastighetsnära insamling av bioavfall…

Läs mer
EU Flagga

2023-12-08

Ny överenskommelse om ekodesign

EU parlamentet och EU-länderna har en preliminär överenskommelse om de nya regler som ska göra hållbarhet till en norm.

Läs mer
Däck Tyres

2023-12-13

Däck snart del i informationsansvar

Från 1 januari 2024 gäller en ny förordning om producentansvar på däck. Kommunerna ansvarar för att informera om insamlingen.

Läs mer
Loggo, Neg Mot Grön

2023-12-15

Varning: Spam via e-post från Avfall Sverige

Avfall Sveriges medarbetare Katarina Sundberg har fått sin e-post hackad. Ett mail har skickats ut till ett stort antal personer med rubriken ”Avfall…

Läs mer