2022-06-16

Vår egen röst i Bryssel

Avfall Sverige har anställt Maria Ulfvarson Dahlman, som på plats i EU:s korridorer ska skapa direktkontakt med beslutsfattare och sprida kunskap om svensk avfallshantering till andra centrala aktörer.

Avfall Sveriges vd är märkbart nöjd med nyrekryteringen:

– Jag är jätteglad att vi har lyckats knyta Maria till oss. Det ger oss nya möjligheter att fånga upp vad som är på gång, att påverka och att skapa förståelse för vilka förutsättningar som krävs för att skapa en hållbar avfallshantering, säger Tony Clark.  

– Vi är redan engagerade i flera organisationer som bevakar våra intressen i Bryssel. Men allt mer av det regelverk som styr avfallshanteringen har sitt ursprung i EU:s beslut, inte minst genom den gröna given. Det gör att vi behöver vara mer närvarande och lyfta våra prioriterade frågor i ett tidigt skede när kommissionen diskuterar ett förslag.

Erfaren samhällsplanerare

Maria Ulfvarson Dahlman har under flera år arbetat på Regeringskansliet, bland annat som forskningssamordnare. Hon har själv en bakgrund från forskningen, efter examen som lantmätare disputerade hon i avtal för markexploatering. 

– Jag har jobbat mycket med samhällsplanering och hållbar stadsutveckling, frågor med många kopplingar mot avfallshanteringen, säger Maria Ulfvarson Dahlman.

Hållbarhet och återbruk är något hon fått med sig från barnsben, både via farfar och under åren då hon bodde i Afrika där det var självklart att ta vara på de resurser som fanns. Nu ser hon fram emot att få jobba med dessa frågor på ett mer konkret plan:

– Man ska aldrig underskatta det personliga mötet. Man får nya tankar när man kommer i samspråk, det berikar i båda riktningarna. Men EU är otroligt stort och det finns så många röster. Du måste hitta vänner. Det är så man lyckas med påverkansarbete. 

Senast uppdaterad - 2022-08-18

Fler nyheter

Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Matavfall Frilagd

2023-11-23

Undantag för bioavfallet klara

Nu har Naturvårdsverket publicerat sina föreskrifter om undantag från krav på utsortering, separat insamling och fastighetsnära insamling av bioavfall…

Läs mer
EU Flagga

2023-12-08

Ny överenskommelse om ekodesign

EU parlamentet och EU-länderna har en preliminär överenskommelse om de nya regler som ska göra hållbarhet till en norm.

Läs mer
Däck Tyres

2023-12-13

Däck snart del i informationsansvar

Från 1 januari 2024 gäller en ny förordning om producentansvar på däck. Kommunerna ansvarar för att informera om insamlingen.

Läs mer
Loggo, Neg Mot Grön

2023-12-15

Varning: Spam via e-post från Avfall Sverige

Avfall Sveriges medarbetare Katarina Sundberg har fått sin e-post hackad. Ett mail har skickats ut till ett stort antal personer med rubriken ”Avfall…

Läs mer