2021-08-24

Så ska invasiva växter hanteras

Avfall Sverige har publicerat en färsk rapport som beskriver lämpliga rutiner för avfallsanläggningar för att ta emot jordmassor som innehåller invasiva växter, utan att riskera att de sprids.

Den senaste tiden har kunskapen ökat kring invasiva växter och vilka problem de ställer till med, men bristen på allmänna råd och riktlinjer från myndighetshåll har varit stor, i synnerhet gällande parkslide.  

-    Det pratas om att all typ av transport och flytt av schaktmassor innehållande parkslide skulle vara dålig och leda till ökad spridning av arten. Men ibland måste jord flyttas. Vi har därför, tillsammans med Örnborg Kyrkander Biologi & Miljö, tagit fram en rapport som ska underlätta mottagande av jordmassor med parkslide på avfallsanläggningar. Förhoppningen är att den ska ligga till grund för ett samlat nationellt förhållningssätt och att detta kan vara början till ett bra omhändertagande av schaktmassor innehållande såväl rötter från parkslide som andra invasiva arter, säger Johan Fagerqvist, rådgivare för avfallsanläggningar på Avfall Sverige. 
Olika regionala skillnader i omhändertagande skulle kunna leda till att transporter ökar från en region till en annan för att ta hand om massorna. Detta vore olyckligt och skulle innebära en ökad spridningsrisk.   

-    Syftet med rapporten är att underlätta för de anläggningar som vill ta emot jordmassor med grobara delar av parkslide och andra invasiva växter. Genom enkla tips och råd tas ett antal aspekter upp som kan beröra anläggningen och möjliggöra korrekt omhändertagande, säger Johan Fagerqvist. 

I dagsläget finns inga egentliga juridiska restriktioner som hindrar en avfallsanläggning från att ta emot jordmassor innehållande parkslide. Möjligen kommer denna typ av avfall, med grobara delar av invasiva främmande arter, att omfattas av lagstiftning om en ny avfallskod införs. I dagsläget saknas dock detta. 

-    Det finns fortfarande många frågetecken gällande såväl lagstiftning som omhändertagande av schaktmassor med grobara delar av parkslide. Rapporten ska förhoppningsvis ändå ge stöd i detta arbete och leda ett steg framåt i kunskapen om en säker hanteringen av denna typ av jordmassor, avslutar Johan Fagerqvist. 

Senast uppdaterad - 2022-08-17

Fler nyheter

Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Matavfall Frilagd

2023-11-23

Undantag för bioavfallet klara

Nu har Naturvårdsverket publicerat sina föreskrifter om undantag från krav på utsortering, separat insamling och fastighetsnära insamling av bioavfall…

Läs mer
EU Flagga

2023-12-08

Ny överenskommelse om ekodesign

EU parlamentet och EU-länderna har en preliminär överenskommelse om de nya regler som ska göra hållbarhet till en norm.

Läs mer
Däck Tyres

2023-12-13

Däck snart del i informationsansvar

Från 1 januari 2024 gäller en ny förordning om producentansvar på däck. Kommunerna ansvarar för att informera om insamlingen.

Läs mer
Loggo, Neg Mot Grön

2023-12-15

Varning: Spam via e-post från Avfall Sverige

Avfall Sveriges medarbetare Katarina Sundberg har fått sin e-post hackad. Ett mail har skickats ut till ett stort antal personer med rubriken ”Avfall…

Läs mer