2021-10-22
Återvinning av flygaska är inte återvinning

Svenska Naturvårdsverket har meddelat att de ändrar bedömning vad gäller flygaska som tas emot av norska Noah. Att deras behandling inte längre anses vara återvinning skapar en osäkerhet kring framtida hantering, eftersom den inhemska behandlingskapaciteten inte är tillräcklig, menar Avfall Sverige.
Många av de svenska anläggningarna för energiåtervinning av avfall exporterar flygaskan från rening av rökgaser till Noah. Den innehåller såväl dioxiner och tungmetaller som salt. Hos Noah blandas den alkaliska flygaskan med industrisyra, vilket resulterar i en stabil gipsslurry som används för att fylla hålrummen efter det nedlagda kalkstensbrottet på Langöya.
I Norge bedöms detta som ett återvinningsförfarande, eftersom flygaskan ersätter jungfruligt material. Men nu gör Naturvårdsverket alltså bedömningen att det är att betrakta som deponering, eftersom behandlingen i sin helhet syftar till att kunna bortskaffa avfallet. Beslutet gäller retroaktivt från den 1 oktober.
– Man kan undra varför en svensk myndighet ifrågasätter norska myndigheter och deras bedömning av Langöyas status, säger Johan Fagerquist, rådgivare på Avfall Sverige.
Naturvårdsverket avser inte att stoppa exporten av flygaska, däremot kommer det att krävas en särskild motivering till varför avfallet ska skickas till Norge för bortskaffande. Troligen kommer beslutet ändå att få konsekvenser för de svenska anläggningarna för energiåtervinning av avfall, menar Johan Fagerquist:
– På kort sikt kommer det att innebära ökad administration för att kunna exportera askan. På längre sikt bidrar det till en osäkerhet. Den inhemska behandlingen av flygaska är mycket begränsad. Ragn-Sells bygger just nu en storskalig anläggning för att kunna utvinna salt ur flygaskan, vilket innebär att askan sedan kan deponeras. Om Naturvårdsverket ytterligare försvårar, eller helt stoppar, exporten framöver riskerar de att styra mot ett läge då utländska anläggningar inte kan konkurrera på lika villkor.
– Avfall Sverige jobbar sedan länge med frågan om hur såväl bottenaska som flygaska från energiåtervinning av avfall ska hanteras på bästa sätt. Men det krävs mer forskning och fler försök för att hitta hållbara lösningar, säger Johan Fagerquist.
Läs mer på Naturvårdsverket.se
Senast uppdaterad - 2022-08-18