2022-12-01

Branschvalidering utvecklar kompetensförsörjningen

Validering av personal inom avfallsbranschen görs i ett samarbete mellan Sobona, Avfall Sverige, och flera andra organisationer. Idag finns sex validerade yrkesprofiler inom avfallsbranschen som bevisar yrkespersoners kunskap och kompetens. Sobonas branschvalidering passar väl in tillsammans med Avfall Sveriges utbildningar.

En av dem som använder Sobonas  nationella yrkesprofiler för avfallshantering och återvinning för att kvalitetssäkra kompetensförsörjningen är Avfall Sveriges medlem Vamas.

I början upplevde Vamas att valideringen var komplicerad. Men tack vare nya insikter och kunskaper efter en genomförd bedömarutbildning har de nu implementerat valideringen på företagsnivå.

Vamas är en liten organisation som verkar inom ett stort geografiskt område. En fast befolkning på 10 000 individer och en vinterturism med 70 000–80 000 gäster i Malung och Sälen skapar intressanta utmaningar för Vamas.

Kompetensförsörjning är en utmaning både på Vamas och inom branschen.

Se en film om Vamas arbete med branschvalidering

- Vamas växer och vi behöver rekrytera fler medarbetare. Då är validering ett bra verktyg, berättar Stefan Larsson, vd på Vamas.

- Tack vare Sobonas nationella yrkesprofiler och valideringen kan vi säkerställa kompetensen hos alla våra medarbetare säger Josefine Lissbol, chef återvinningstjänster på Vamas.

Sobona har utvecklat sju nationella yrkesprofiler inom avfallshantering och återvinning tillsammans med Vamas och flera andra medlemsföretag.

Tabell över branschvalidering

Josefine såg potential hos medarbetaren Liselotte Bengtsson som arbetade som fordonsförare. Vamas ville satsa på henne eftersom hon är lösningsfokuserad, lugn och noggrann.

Nu är Liselotte validerad som transportledare och arbetar även som teamledare. 

– Genom valideringen blev det tydligt vad Vamas vill att jag ska kunna i min yrkesroll, berättar Liselotte Bengtsson, transportledare på Vamas.

Nu ska Liselotte gå Sobonas bedömarutbildning så hon i sin tur kan validera andra medarbetarens kompetenser tillsammans med Josefine.

- Avfall Sverige har en omfattande utbildningsverksamhet. Sobonas branschvalidering passar väl in tillsammans med våra utbildningar och våra två organisationers erbjudanden kompletterar och stödjer varandra, säger Jessica Christiansen, utvecklings- och utbildningschef på Avfall Sverige.

Om Vamas

Vatten och Avfall i Malung-Sälen AB (Vamas) är ett helägt kommunalt bolag i Malung. De samlar in hushållsavfall, renar spillvatten och levererar dricksvatten i kommunen.

Vidare läsning

Nationella yrkesprofiler för avfallshantering och återvinning

Nationella yrkesprofiler för vatten och avlopp

Avfall Sveriges information om validerade yrkesroller

Caset om att Vamas har börjat validera medarbetare och att det är enklare än vad de trodde.

Sobonas bedömarutbildning

Senast uppdaterad - 2022-12-20

Fler nyheter

Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Matavfall Frilagd

2023-11-23

Undantag för bioavfallet klara

Nu har Naturvårdsverket publicerat sina föreskrifter om undantag från krav på utsortering, separat insamling och fastighetsnära insamling av bioavfall…

Läs mer
EU Flagga

2023-12-08

Ny överenskommelse om ekodesign

EU parlamentet och EU-länderna har en preliminär överenskommelse om de nya regler som ska göra hållbarhet till en norm.

Läs mer
Däck Tyres

2023-12-13

Däck snart del i informationsansvar

Från 1 januari 2024 gäller en ny förordning om producentansvar på däck. Kommunerna ansvarar för att informera om insamlingen.

Läs mer
Loggo, Neg Mot Grön

2023-12-15

Varning: Spam via e-post från Avfall Sverige

Avfall Sveriges medarbetare Katarina Sundberg har fått sin e-post hackad. Ett mail har skickats ut till ett stort antal personer med rubriken ”Avfall…

Läs mer