2024-10-01

Fiskets avfall kan bli dyrt för kommunerna

En rörlig ersättning som täcker kommunernas faktiska kostnader för insamling av fiskeredskapsavfall i plast hade varit bättre. Det skriver Avfall Sverige i sitt remissvar på Naturvårdsverkets förslag till föreskrift om ersättning inom det nya producentansvaret.

Avfall Sverige invänder mot Naturvårdsverkets förslag till ersättning eftersom det inte innebär några garantier för att kommunens nödvändiga kostnader för insamling av fiskeredskapsavfall vid minst en återvinningscentral kommer att täckas, särskilt för kommuner med mycket hav men lite sjö, eftersom ersättningsmodellen endast tar hänsyn till kommunens inlandsvatten. Det saknas också en indexeringsklausul i ersättningsmodellen.

Det saknas också incitament för kommunen att samla in mycket fiskeredskapsavfall av plast eftersom den avgift som producenterna ska betala blir mindre för varje tillkommande insamlingsplats och är densamma oavsett avfallsmängd. Samtidigt saknas incitament för en producent att skapa bättre och mer hållbara produkter eftersom en minskad mängd avfall och högre återvinningsbarhet inte belönas med lägre avgifter.

Naturvårdsverket anger i konsekvensutredningen att det är viktigt att avgiften är förutsägbar så att producentansvarsorganisationen kan planera och budgetera. Viktigare är dock principen att förorenaren ska betala, vilket bör innebära att kommunen får full kostnadstäckning. Nödvändiga kostnader ska täckas för kommunernas uppdrag inom ramen för förlängda ekonomiska producentansvar i enlighet med EU:s ramdirektiv om avfall. Det är trots allt syftet med hela producentansvaret. Om avgiften blir rörlig men bättre reflekterar kommunens reella kostnader så är detta mer i linje med tanken bakom principen om producentansvar.

För övrigt har det, enligt vad Avfall Sverige känner till, ännu inte bildats någon producentansvarsorganisation som kan samordna producenter av fiskeredskap. Detta innebär att det i dagsläget är oklart hur ersättningen till kommunerna ska fungera i praktiken eftersom då varje producent av fiskeredskap behöver betala ersättning till varje kommun.

Bakgrund

Den 1 januari 2025 träder producentansvaret för insamling och återvinning av fiskeredskapsavfall av plast i kraft. Kommunerna får då ett formellt ansvar för att samla in fiskeredskapsavfall helt eller delvis av plast och som utgör kommunalt avfall. Kommunen ska samla in fiskeredskapsavfall vid minst en av kommunens platser för hantering av fiskeredskapsavfall. Detta blir vanligtvis en av kommunens återvinningscentraler.

Kommunerna får också ett ansvar för att borttransportera detta fiskeredskapsavfall från mottagningsanordningar i hamnar, i enlighet med det särskilda kommunala ansvaret för sådan borttransport. Den frågan hanteras primärt inte av Avfall Sverige.

 

Lär mer

Den 28 november klockan 9–11 håller Avfall Sverige medlemsrådgivning live om producentansvaret för fiskeredskap inklusive det kommunala insamlingsansvaret. Information kommer att finnas i Avfall Sveriges utbildningskalendarium.   

Läs mer

Avfall Sveriges remissvar

Avfall Sveriges PM Producentansvar och separat insamling av fiskeredskap i plast  

Senast uppdaterad - 2024-10-01

Fler nyheter

Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Avfallstrenden 2023 (1)

2024-05-28

Positiv avfallstrend: mindre slängs, mer plast till återvinning

Mängden hushållsavfall minskade med 4 procent 2023 jämfört med året innan, och uppgick till totalt drygt 4,5 (4,7) miljoner ton eller 431 (449) kilo p…

Läs mer
Illustration som visar hur jordklotet överlämnas till kommande generation

2024-06-07

Så vill verket nå cirkularitet

Naturvårdsverket har lämnat ett förslag till nationell avfallsplan och nytt avfallsförebyggande program. De ska bidra till att Sverige accelererar arb…

Läs mer
Person snickrar på träaltan

2024-06-11

Säkert återbruk av impregnerat virke

I en färsk rapport visar Avfall Sverige på möjligheterna att sortera ut modernt impregnerat trä, som inte är farligt avfall. Det ger möjligheter att å…

Läs mer
Energiåtervinning Linköping

2024-06-27

Avfall Sverige positiv till CCS/CCU-remiss

Avfall Sverige välkomnar att Energimyndigheten har utrett frågan om styrmedel för CCS och CCU och menar att utredningen gör en träffsäker analys av or…

Läs mer
EU Flagga

2024-07-03

Positivt med stöd för bio-CCS

EU-kommissionens godkännande av stödsystemet för infångning, avskiljning och lagring av biogen koldioxid (bio-CCS) är en mycket positiv nyhet. Beslute…

Läs mer