2025-05-21

Glädjande budskap: Avfallstrenden pekar neråt – och uppåt

5 kilo mindre avfall per person och år, det visar Avfall Sverige sammanställning av mängden hushållsavfall för 2024. Samtidigt ökar mängderna matavfall och grovplast som återvinns.

– Vi har fått en lite mer hållbar avfallshantering, konstaterar Jenny Westin, seniorrådgivare på Avfall Sverige.

2024 års siffror visar att den nedåtgående trenden för mängden hushållsavfall fortsätter. Det syns tydligast i minskade mängder som förbränns genom energiåtervinning, totalt 74 000 ton mindre jämfört med 2023. Att allt färre läser papperstidningar visar sig också i statistiken.

Totalt sett syns en liten minskning i andelen materialåtervunnet avfall, men det misstänks bero på administrativa förändringar i hur statistiken rapporteras. Men några avfallsslag visar på motsatt utveckling, bland annat grovplast, som idag samlas in separat i 159 kommuner:

– Allt fler kommuner satsar på separat insamling av grovplast, det vill säga plast som inte är förpackningar. Under 2024 ökade mängderna med 19 procent, och på två år har de ökat med 55 procent. Det är också mer gipsavfall och planglas, till exempel fönsterglas, som går till materialåtervinning .

– Och mängden matavfall som sorteras för att bli biogas och biogödsel har ökat med 8 procent sedan 2023. Den obligatoriska utsorteringen som började gälla 2024 har alltså gett resultat. I 284 kommuner finns idag möjlighet att lämna sitt matavfall till återvinning, så utbyggnaden har gått fort, säger Jenny Westin.

2024 var också första året som kommunerna ansvarade för insamling av förpackningar. Den totala mängden som lämnas för återvinning har ökat marginellt, 0,5 procent. Mängden pappersförpackningar ökar, sannolikt en effekt av den stora e-handeln,  medan mängden glasförpackningar minskar.

– I takt med att flera kommuner inför fastighetsnära insamling tror vi att mer förpackningar kommer att sorteras ut för återvinning, säger Jenny Westin.

Fakta

Avfallstrenden 2024 gäller insamlad och behandlad mängd avfall som ingår i det kommunala avfallsansvaret, det vill säga merparten av det avfall som uppstår i hushåll men också likartat avfall från verksamheter, till exempel matavfall från butiker och personalutrymmen.

Sedan 2007 samlar Avfall Sverige in statistik över hushållsavfall via sitt digitala verktyg Avfall Web. Här rapporterar kommuner in uppgifter om vilka mängder som samlas in och hur det behandlas. Det är dessa uppgifter som sedan bildar underlag för den nationella avfallsstatistiken för hushållsavfall. Den fullständiga statistiken över insamling och behandling av hushållsavfall i Sverige 2024 presenteras i årsskriften Svensk Avfallshantering efter midsommar.

Ladda ner Avfallstrenden som pdf

Senast uppdaterad - 2025-05-21

Fler nyheter

Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Textil:Kläder

2024-09-17

Stöd för insamling av textilavfall

Avfall Sverige har tagit fram stödmaterial som beskriver hur kommunerna kan uppfylla det kommande kravet på separat insamling och behandling av textil…

Läs mer
Jan Jönsson, Wrams Gunnarstorp

2024-11-05

En pionjär för mer hållbar biogödsel

Biogödsel är temat i nya numret av Avfall och Miljö. Läs bland annat om Wrams Gunnarstorps gård, där nya gödselprodukter utvecklas som kan komma att s…

Läs mer
Ukraina, Handslag

2025-03-25

Kommuner i framkant – stärker Ukrainas avfallshantering

WM4U, Waste Management for Ukraine, är igång – och samarbetet mellan svenska och ukrainska kommuner tar fart. Fyra kommunkluster i Ukraina har nu knut…

Läs mer
Säkerhet På ÅVC Webb2

2025-03-25

4 av 5 återvinningscentraler har utsatts för brott

80 procent av återvinningscentralerna har utsatts för någon form av brott under 2023. Det är inte ovanligt att besökare är hotfulla eller till och med…

Läs mer
Handlingsplan För Att Minska Plasten 20250310

2025-03-27

Så ska mindre plast förbrännas

29 aktörer har enats om en handlingsplan som konkretiserar vad de kan göra för att minska plastavfall till förbränning och öka cirkulationen av plastf…

Läs mer