2024-08-15
Nu kör Ukraina-satsningen igång
Avfall Sverige och Salar International har nu fått det formella uppdraget att stärka den kommunala avfallshanteringen i Ukraina – ”Reformering av kommunal avfallshantering”. Sida finansierar verksamheten med 160 miljoner kronor under fyra år.
– Projektet stöttar inte bara en konfliktdrabbad region och bygger upp kritisk infrastruktur, det visar också på Sveriges engagemang för en global hållbar utveckling, säger Tony Clark, vd Avfall Sverige.
Vårens förstudie resulterade i ett program för det vidare arbetet, vilket nu alltså beviljats medel från Sida. Uppdraget är ett svar på den ukrainska regeringens vädjan om stöd, som regeringen hörsammat.
Det är ett långsiktigt initiativ som nu inleds, i ett första steg pågår arbetet fram till 2027. Målet är att bidra till att förändra och förbättra den kommunala avfallshanteringen i Ukraina och anpassa den till EU:s standarder. En förbättrad avfallshantering kommer i sin tur bidra till begränsad klimatpåverkan, ökad resurseffektivitet, stärkt cirkulär ekonomi, miljömässig hållbarhet och förbättrad livskvalitet för alla.
Utöver 160 miljoner kronor till projektet planerar Sida för ytterligare medel som ska användas för inköp av sådan teknisk infrastruktur som pekas ut i projektet. Dessa medel kanaliseras genom Nefco, den nordiska investeringsbanken för grön omställning.
Avfall Sverige och Salar International – SKR:s dotterbolag för internationellt arbete – kommer att driva projektet tillsammans. Genomförandet kommer att ske i samverkan med kommuner i Sverige och Ukraina samt konsulter och andra leverantörer. Det kommer också att skapas ett projektkontor i Kiev. Avfall Sverige förstärker sin stab med två medarbetare som i huvudsak kommer att engageras i Ukraina-projektet. Allt detta finansieras av medel från projektet.
Ett flöde av kunskap
Det finns sedan tidigare ett nätverk för Avfall Sveriges medlemmar som är intresserade av att bidra internationellt, och nu bildas ett nytt nätverk för kommunerna med fokus på Ukraina-programmet. Ett första möte hålls den 30 augusti, läs mer.
– De svenska kommunerna tar ett stort samhällsansvar och sitter på central kunskap. Därför är jag så glad över det engagemang som Avfall Sveriges medlemmar visat kring detta uppdrag, säger Tony Clark.
Det kommer att behövas teknik, allt från donationer av sopbilar till hela anläggningar för sortering och behandling. Eftersom avfallshanteringen i Ukraina är eftersatt sedan länge och kriget inte har gjort saken bättre, så kommer det behövas enkel och basal avfallshantering såsom fungerande insamlingsrutiner och godkända deponier. Men framför allt måste förståelsen för systemet på miljöteknikområdet utvecklas, det vill säga hur politik, regelverk, ansvarsfördelning, affärsmöjligheter, finansiering och allmänhetens medvetenhet hänger ihop.
– Projektet är under uppstart och fokus i första skedet är donationer, avgiftssystem och partnerskap med kommuner i Ukraina. För att förmedla sådan kunskap kommer samarbeten och möten mellan svenska och ukrainska kommuner att bli avgörande, men i nästa skede kommer förstås också konsulter, leverantörer med flera att kunna bidra, säger Tony Clark.
De medlemmar som sedan länge engagerat sig i det internationella arbetet ser det som en satsning på kunskapshöjning inom branschen – kunskap ges och fås. De har också kunnat locka välkvalificerad arbetskraft.
Framgångar och utmaningar
Utgångsläget i Ukraina är trots kriget på ett sätt bättre idag än för några år sedan. 2023 kom nämligen ny lagstiftning, som bygger på avfallshierarkins principer och gör det möjligt att införa producentansvar, exempelvis för förpackningar och elavfall. Eftersom Ukraina nu förhandlar om EU-medlemskap måste all lagstiftning nu anpassas. Sida avser att ge Naturvårdsverket i uppdrag att bistå Ukraina i denna omvandling. Det blir viktigt att samordna alla instanser som nu görs, inte bara från Sverige utan från många aktörer, så att det blir en bra helhet.
Avfall Sveriges pressmeddelande
Möte i Ukraina-nätverk för kommunala verksamheter 30 augusti
Senast uppdaterad - 2024-08-20