2025-05-08

Ny rapport kartlägger farliga ämnen i svenska avfallsflöden

IVL Svenska Miljöinstitutet har kartlagt förekomsten av persistenta organiska föroreningar i olika svenska avfallsflöden. Dessa ämnen som är skadliga både för miljö och hälsa har identifierats i en rad olika avfall, bland annat i bygg- och rivningsavfall. En rapport och guide har tagits fram i samarbete med Avfall Sverige och Fortum Waste Solutions för att underlätta utfasning av dessa ämnen.

– Det är tyvärr vanligt att avfall hanteras fel, och det leder till att dessa skadliga ämnen sprids i miljön. Det är ett stort problem eftersom dessa ämnen är svårnedbrytbara och kan ackumuleras i levande organismer, vilket kan leda till allvarliga hälsoeffekter, säger Arvin Ghasemi, projektledare och kemikalieexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Rapporten identifierar fyra huvudsakliga flöden där dessa skadliga ämnen förekommer: bygg- och rivningsavfall, elektronikavfall, textil- och möbelavfall samt fordonsskrot.

För att förbättra hanteringen av avfall som innehåller persistenta organiska föreningar (så kallade POP:s) har även en praktisk guide tagits fram i projektet som ska göra viktig information mer lättillgänglig och att öka kunskapsläget inom området. Detta för att säkerställa att alla relevanta aktörer följer gällande lagstiftning och att skadliga ämnen hanteras korrekt.

– Rapporten visar på behovet av uppdaterade riktlinjer och bättre kunskap för att effektivt identifiera och sortera avfall som innehåller de här ämnena. Genom att förbättra hanteringen av avfallet kan vi minska risken för att dessa skadliga ämnen sprids i miljön och påverkar både ekosystem och människors hälsa, säger Arvin Ghasemi.

 

Ladda ner guiden och rapporten POP:s i avfall – En kartläggning av kortkedjiga klorparaffiner, bromerade flamskyddsmedel, PFOA och PFHxS i Sveriges avfallsflöden

Senast uppdaterad - 2025-05-15

Fler nyheter

Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Textil:Kläder

2024-09-17

Stöd för insamling av textilavfall

Avfall Sverige har tagit fram stödmaterial som beskriver hur kommunerna kan uppfylla det kommande kravet på separat insamling och behandling av textil…

Läs mer
Jan Jönsson, Wrams Gunnarstorp

2024-11-05

En pionjär för mer hållbar biogödsel

Biogödsel är temat i nya numret av Avfall och Miljö. Läs bland annat om Wrams Gunnarstorps gård, där nya gödselprodukter utvecklas som kan komma att s…

Läs mer
Ukraina, Handslag

2025-03-25

Kommuner i framkant – stärker Ukrainas avfallshantering

WM4U, Waste Management for Ukraine, är igång – och samarbetet mellan svenska och ukrainska kommuner tar fart. Fyra kommunkluster i Ukraina har nu knut…

Läs mer
Säkerhet På ÅVC Webb2

2025-03-25

4 av 5 återvinningscentraler har utsatts för brott

80 procent av återvinningscentralerna har utsatts för någon form av brott under 2023. Det är inte ovanligt att besökare är hotfulla eller till och med…

Läs mer
Handlingsplan För Att Minska Plasten 20250310

2025-03-27

Så ska mindre plast förbrännas

29 aktörer har enats om en handlingsplan som konkretiserar vad de kan göra för att minska plastavfall till förbränning och öka cirkulationen av plastf…

Läs mer