2023-11-28

Parlamentet enat om förpackningsfrågan

Europaparlamentet har nu antagit sin ståndpunkt om nya regler för förpackningar. Nu återstår att rådet och parlamentet kan komma överens om det slutliga innehållet för att beslut om förpackningar ska kunna fattas på EU-nivå.

Parlamentets ståndpunkt innehåller bland annat förbud mot ”evighetskemikalien” PFAS och bisfenol A i livsmedelsförpackningar men också ett förbud mot mycket tunna plastbärkassar. Ett mål med förordningen är att minska mängden förpackningar vilket bland annat ska ske genom ökat återbruk. Parlamentsledamöterna vill att konsumenterna ska kunna ta med sina egna behållare till exempelvis restauranger och kaféer.

Ökad återvinning är ett annat mål. Här vill ledamöterna att 90 procent av materialet i förpackningar ska samlas in separat senast 2029.

Det pågår fortfarande förhandlingar i rådet, men förhoppningsvis kan det anta sin ståndpunkt vid rådsmöte den 18 december. Därefter kan trilogförhandlingar mellan EU-kommissionen, rådet och Europaparlamentet inledas.

Uppdatering: Den 18 december beslutade även rådet om en gemensam ståndpunkt kring förpackningsförordningen. Ännu återstår många förhandlingar innan ett beslut är fattat.

 

EU-parlamentets pressmeddelande

Avfall Sveriges nyhet: Här är EU:s förslag till förpackningsförordning

Senast uppdaterad - 2023-12-19

Fler nyheter

Gasspis

2023-03-15

Mer biogas kan få produktionsstöd

EU-kommissionen öppnar för statsstöd till produktion av biogas i anläggningar med en installerad effekt upp till och med 50 000 ton per år, oavsett an…

Läs mer
Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Matavfall Frilagd

2023-11-23

Undantag för bioavfallet klara

Nu har Naturvårdsverket publicerat sina föreskrifter om undantag från krav på utsortering, separat insamling och fastighetsnära insamling av bioavfall…

Läs mer
EU Flagga

2023-12-08

Ny överenskommelse om ekodesign

EU parlamentet och EU-länderna har en preliminär överenskommelse om de nya regler som ska göra hållbarhet till en norm.

Läs mer
Däck Tyres

2023-12-13

Däck snart del i informationsansvar

Från 1 januari 2024 gäller en ny förordning om producentansvar på däck. Kommunerna ansvarar för att informera om insamlingen.

Läs mer