2022-12-01

Här är EU:s förslag till förpackningsförordning

Förpackningar ska kunna återanvändas och återvinnas i högre utsträckning och framför allt ska de bli färre. Det är budskapet i EU-kommissionens förslag till ny reglering.

Förpackningsförordningen är tänkt att ersätta det tidigare förpackningsdirektivet. Om Kommissionens förslag godkänns innebär det att regleringen går från att sätta ramarna för nationell lagstiftning till att gälla direkt i alla medlemsländer oberoende av nationell lagstiftning. 

Kommissionen föreslår en rad nya och förtydligade krav och förbud:

Förslaget ska nu behandlas i EU-parlamentet och Ministerrådet.

Mindre avfall och stora klimatvinster

Målet med förordningen är att minska mängden förpackningar med 15 procent till 2040, vilket skulle innebära en total minskning av avfallet inom EU med 37 procent. Särskild vikt läggs vid att minska mängden plastförpackningar.

EU-kommissionen menar att dessa förslag kommer att skapa nya affärsmöjligheter för industrin och minska behovet av nya material. Den nya förpackningsförordningen ska också öka Europas återvinningskapacitet och göra oss mindre beroende av primära resurser och externa leverantörer. Sammantaget ska detta bidra till att förpackningssektorn ska kunna uppnå klimatneutralitet senast 2050.

Avfall Sverige kommer att analysera EU-kommissionens förslag till förpackningsförordning och återkommer med kommentarer kring det.

 

EU-kommissionens förslag: Proposal for a revision of EU legislation on Packaging and Packaging Waste

EU-kommissionens pressmeddelande

EU-kommissionens frågor och svar om förordningen om förpackningar och förpackningsavfall

Senast uppdaterad - 2023-02-08

Fler nyheter

Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Matavfall Frilagd

2023-11-23

Undantag för bioavfallet klara

Nu har Naturvårdsverket publicerat sina föreskrifter om undantag från krav på utsortering, separat insamling och fastighetsnära insamling av bioavfall…

Läs mer
EU Flagga

2023-12-08

Ny överenskommelse om ekodesign

EU parlamentet och EU-länderna har en preliminär överenskommelse om de nya regler som ska göra hållbarhet till en norm.

Läs mer
Däck Tyres

2023-12-13

Däck snart del i informationsansvar

Från 1 januari 2024 gäller en ny förordning om producentansvar på däck. Kommunerna ansvarar för att informera om insamlingen.

Läs mer
Loggo, Neg Mot Grön

2023-12-15

Varning: Spam via e-post från Avfall Sverige

Avfall Sveriges medarbetare Katarina Sundberg har fått sin e-post hackad. Ett mail har skickats ut till ett stort antal personer med rubriken ”Avfall…

Läs mer