2022-06-29
Resurseffektiva förslag om schaktmassor

Naturvårdsverket har redovisat sin översyn av hanteringen av schaktmassor för anläggningsändamål. Deras förslag kommer att öka möjligheterna att återvinna dessa massor, menar Avfall Sverige.
En vägledning ska förenkla de svåra avgränsningarna för vad som är avfall respektive produkt, och Naturvårdsverket har redan publicerat tydliggöranden.
Därutöver lämnar Naturvårdsverket en rad förslag till regeringen:
- Inför lagändringar som möjliggör att inert och icke-farligt avfall kan lagras längre tid än tre år innan det återvinns, om det finns särskilda skäl och om lagringen inte orsakar skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön.
- Uppdra åt Skatteverket tillsammans med Naturvårdsverket att utreda om lagen om skatt på avfall behöver ändras för att de styrmedel som idag finns ska fungera optimalt.
- Inför särskilda prövningsbestämmelser i miljöprövningsförordningen för lagring, sortering och mekanisk bearbetning av massor som inte är avfall.
- Undantaget för användning av ”icke förorenad jord eller annat naturligt material som grävts ut i samband med en byggverksamhet” bör lyftas från avfallsförordningen till 15 kap. miljöbalken. Det möjliggör en mer resurseffektiv hantering av sådana massor där den sammantagna bedömningen är att massorna lämpligast används på den plats där de uppstår.
- Boverket och SGU bör ges i uppdrag att se över hur befintliga verktyg kan utvecklas och om ytterligare verktyg behöver skapas för att uppkomna massor ska kunna nyttiggöras så långt som möjligt.
- Ökad kunskap och informationsutbyte om massornas innehåll och egenskaper för att underlätta matchningen mellan uppkomna massor med efterfrågan.
– Avfall Sverige ser positivt på Naturvårdsverkets förslag. Om de genomförs kommer de att öka återvinningen av massor för anläggningsändamål. Särskilt välkommet är förslagen om översynen av lagen om skatt på avfall – en fråga som Avfall Sverige drivit länge – och att avfall bör kunna lagras längre tid än tre år innan det återvinns, säger Fredrika Stranne, rådgivare på Avfall Sverige.
Läs mer om Naturvårdsverket förslag
Senast uppdaterad - 2022-08-18