2021-10-06

Skatteverket dissar förbränningsskatt

Avfallsförbränningsskatten styr inte mot de mål som motiverar skatten, det konstaterar Skatteverket i en rapport till Finansdepartementet.

Avfallsförbränningsskatten infördes 2020 och tas ut för varje ton avfall som förs in på en avfallsförbrännings- eller samförbränningsanläggning. Syftet med skatten är att öka materialåtervinningen och minska växthusgasutsläppen, men de har inte infriats.

I en kommentar till rapporten skriver Skatteverket:
”En förklaring till att skatten inte påverkar återvinningen av material är att det redan finns andra styrmedel på avfallsområdet. Exempelvis har drygt en tredjedel av kommunerna infört flerfackskärl eller olikfärgade påsar för optisk sortering som ett led i att anpassa hanteringen av avfall inför kommande krav. Med ett sådant avfallshanteringssystem är skatten överflödig eftersom den inte påverkar mängden avfall som källsorteras.
- - -
Skatteverkets utvärdering visar också att skatten troligen inte kommer att underlätta för omställningen till en cirkulär ekonomi eftersom varken avfallsflöden, materialåtervinning, produkters design eller växthusgaser bedöms påverkas i någon större utsträckning på längre sikt.”

Skatteverkets slutsatser överensstämmer i stort med vad Avfall Sverige kommit fram till i sin utvärdering av skatten, vilken också utgjort underlag för Skatteverkets granskning.

Läs Skatteverkets rapport 

Läs Avfall Sveriges rapport 

Senast uppdaterad - 2022-08-18

Fler nyheter

Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Matavfall Frilagd

2023-11-23

Undantag för bioavfallet klara

Nu har Naturvårdsverket publicerat sina föreskrifter om undantag från krav på utsortering, separat insamling och fastighetsnära insamling av bioavfall…

Läs mer
EU Flagga

2023-12-08

Ny överenskommelse om ekodesign

EU parlamentet och EU-länderna har en preliminär överenskommelse om de nya regler som ska göra hållbarhet till en norm.

Läs mer
Däck Tyres

2023-12-13

Däck snart del i informationsansvar

Från 1 januari 2024 gäller en ny förordning om producentansvar på däck. Kommunerna ansvarar för att informera om insamlingen.

Läs mer
Loggo, Neg Mot Grön

2023-12-15

Varning: Spam via e-post från Avfall Sverige

Avfall Sveriges medarbetare Katarina Sundberg har fått sin e-post hackad. Ett mail har skickats ut till ett stort antal personer med rubriken ”Avfall…

Läs mer