2021-12-22

SKR säger nej till förpackningsförslag

Sveriges kommuner och regioner, SKR, avstyrker Förpackningsutredningens förslag om kommunalt insamlingsansvar för förpackningar. Men SKR önskar, liksom Avfall Sverige, se fastighetsnära insamling av förpackningar.

Avfall Sverige välkomnar den så kallade Förpackningsutredningens förslag om kommunalt insamlingsansvar för förpackningsavfall, finansierat av förpackningsproducenterna. Det är en fråga som Avfall Sverige har drivit i många år på medlemmarnas uppdrag, framför allt därför att det ger bättre sortering och därmed ökad materialåtervinning. Även SKR är positiva till att insamling som utgångspunkt ska ske fastighetsnära. 

SKR poängterar dock i sitt remissvar att de lagda förslaget innehåller allt för många oklarheter. De vill också se ett fullständigt producentansvar för förpackningar, som ger alla kommuner kostnadstäckning för insamling av förpackningar. 

– Full kostnadstäckning är självklart också Avfall Sveriges mål, men vi anser att den schablonersättning som utredaren föreslagit är en bra grund. Den är resultatet av en överenskommelse mellan Avfall Sverige och Svenskt Producentansvar och med förankring hos TMR. Lejonparten av Avfall Sveriges medlemmar ser det som det mest rationella sättet för att kunna fastställa ersättning till kommunerna, säger Avfall Sveriges vd Tony Clark. 

– Vi håller dock med SKR om att det finns aspekter kring ersättningen och en del andra frågor som behöver förtydligas. Grunder och ramar för beräkning av kostnader för insamling behöver fastställas av Naturvårdsverket. Avfall Sverige har en pågående dialog med Svenskt Producentansvar, förankrat med TMR, om hur kostnaderna kan beräknas i olika typkommuner, stora som små, såväl i stad som glesbygd. Vi har goda förhoppningar om att det kommer att landa i en bra lösning.

Avfall Sverige delar också SKR:s syn på att det behöver finnas flexibilitet när det gäller krav på fastighetsnära insamling. 

Avfall Sveriges förslag till remissvar har skickats ut till berörda arbetsgrupper och kommuner på remisslistan. Sista svarsdag för remissvar är den 7 februari 2022.

Läs SKR:s pressmeddelande  

Läs Avfall Sveriges summering av utredningen En förbättrad förpackningsinsamling – nya roller för kommuner och producenter  

Senast uppdaterad - 2022-08-18

Fler nyheter

Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Matavfall Frilagd

2023-11-23

Undantag för bioavfallet klara

Nu har Naturvårdsverket publicerat sina föreskrifter om undantag från krav på utsortering, separat insamling och fastighetsnära insamling av bioavfall…

Läs mer
EU Flagga

2023-12-08

Ny överenskommelse om ekodesign

EU parlamentet och EU-länderna har en preliminär överenskommelse om de nya regler som ska göra hållbarhet till en norm.

Läs mer
Däck Tyres

2023-12-13

Däck snart del i informationsansvar

Från 1 januari 2024 gäller en ny förordning om producentansvar på däck. Kommunerna ansvarar för att informera om insamlingen.

Läs mer
Loggo, Neg Mot Grön

2023-12-15

Varning: Spam via e-post från Avfall Sverige

Avfall Sveriges medarbetare Katarina Sundberg har fått sin e-post hackad. Ett mail har skickats ut till ett stort antal personer med rubriken ”Avfall…

Läs mer