2021-11-08

En hållbar insamling av förpackningar i sikte

Regeringens utredning föreslår att kommunerna ska ta över ansvaret för insamlingen av förpackningar från hushåll, men att det ekonomiska ansvaret ska ligga kvar hos producenterna. ”Detta är något som Avfall Sverige arbetat för under lång tid och som kommer att ge goda förutsättningar att nå återvinningsmålen”, säger Tony Clark, vd Avfall Sverige.

Sedan tidigare har regeringen beslutat att förpackningar ska samlas in fastighetsnära. I en promemoria föreslår nu regeringen vilka förpackningsslag som omfattas och hur det ska genomföras i praktiken. Sju punkter är centrala för kommunernas avfallshantering:

  • Förpackningar av papper och kartong, plast, glas och metall från hushåll ska samlas in fastighetsnära. Övriga förpackningsslag – till exempel trä, keramik och textil – samt skrymmande förpackningar ska samlas in på lättillgängliga platser. 
  • Kommunerna ska ta över det operativa ansvaret för förpackningsinsamlingen från hushåll och verksamheter vars avfallshantering är samlokaliserad med hushåll. 
  • Kommunerna ska även, enligt huvudregeln, samla in utsorterat förpackningsavfall på särskilt iordningsställda platser för allmänheten där det uppkommer mycket förpackningsavfall. 
  • Producenterna ska finansiera insamlingen och behandlingen samt täcka kommunernas kostnader för omlastning och information till hushållen.
  • Insamlat förpackningsavfall ska överlämnas till producenterna.
  • Kommunerna ska tillhandahålla omlastningsstationer och ha rutiner för att beräkna och kontrollera att rätt avfallsmängd överlämnas till respektive producentansvarsorganisation. 
  • Om det inte finns någon godkänd producentorganisation ska kommunen se till att det förpackningsavfall som faller under kommunens insamlingsansvar behandlas.

Senast den 1 januari 2026 ska kommunerna ha ett insamlingssystem på plats. Redan innan dess får kommuner, istället för fastighetsnära insamling, samla in förpackningsavfallet på kvartersnära insamlingsplatser och kan efter anmälan till Naturvårdsverket få ersättning för detta. 

Krav på insamling av utsorterade förpackningar på allmänna platser föreslås gälla från och med juli 2026. 

Det finns möjlighet att ansöka om dispens, där separat insamling inte är genomförbar eller inte ger fördelar som överväger nackdelarna. 

Naturvårdsverket får meddela föreskrifter om hur kommunernas kostnader för insamling av förpackningsavfall och information om sortering ska beräknas.

– Fastighetsnära insamling av förpackningar ger betydligt mer material till återvinning, det visar erfarenheter från de kommuner som på eget initiativ redan infört det. Med det förslag till ansvarsfördelning som regeringen nu presenterat får vi ett tydligt system. Kommunerna, som redan idag har ansvaret för att samla in matavfall och restavfall från hushållen, kan äntligan skapa effektiva, samordnade insamlingslösningar. Samtidigt ligger principen om att förpackningsproducenten ska betala för det avfall som uppstår fast. Jag är övertygad om att detta är ett förslag som kan ger goda förutsättningar till en långsiktigt hållbar lösning för förpackningarna, säger Tony Clark, vd Avfall Sverige.

– En brist i förslaget är att de kommuner som redan har infört fastighetsnära insamling inte kommer att kunna få ersättning förrän tidigast år 2024.

Avfall Sverige har lämnat  synpunkter under utredningens gång och också samverkat med Förpacknings- och tidningsinsamlingen, Svenskt producentansvar och TMR för att verka för en konstruktiv dialog och lösning.

Fram till den 7 februari kan synpunkter lämnas på förslaget. Avfall Sverige kommer lämna ett remissvar, som även kommuner och andra parter har möjlighet att ansluta sig till eller inspireras av i sina egna remissvar. Avfall Sverige kommer inför det också att bjuda in till en digital remisskonferens. Vi återkommer om datum för detta.

Läs mer i promemorian En förbättrad förpackningsinsamling – nya roller för kommuner och producenter, som kan laddas ner från regeringens hemsida

Senast uppdaterad - 2022-08-18

Fler nyheter

Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Möbler Grovavfall

2024-02-19

Vidgade vyer krävs för att nå återvinningsmålen

Fokusera uppströms, men också på verksamhetsavfallet. Det är Avfall Sveriges budskap i remissvaret på Naturvårdsverkets regeringsuppdrag, där de ger f…

Läs mer
Lustgastuber I Soprum Foto Andreas Bjäre

2024-03-26

Tryggare utan lustgas

Regeringens utredare föreslår begränsningar i försäljningen av lustgas för att förhindra att den används i berusningssyfte.

Läs mer
Plockanalys Tecknad

2024-04-02

Vänta med plockanalyser

Avfall Sverige kvalitetssäkrar nu sin manual för plockanalyser av mat- och restavfall. Kommuner rekommenderas därför att invänta det färdiga dokumente…

Läs mer
Trädgårdsavfall Eldas

2024-04-11

Sluteldat med trädgårdens löv och ris?

Det har i media rapporterats om att det är olagligt att elda löv, ris och annat trädgårdsavfall på den egna tomten. Även möjligheten att ha en majbras…

Läs mer