2023-09-15

Bra undantag för bioavfall

Naturvårdsverkets förslag till undantag från kravet på separat insamling av bioavfall tas emot väl av Avfall Sverige.

I praktiken är det framför allt kravet om fastighetsnära insamling av matavfall som inte går att genomföra överallt. Naturvårdsverket nämner kommundelar som är isolerade och glest befolkade som skäl till undantag. I första hand ska kommunen då utreda en annan plats för separat insamling, till exempel vid huvudväg eller en större iordninggjord plats där flera fastighetsägare lämnar avfallet i gemensamma behållare. Om det inte är möjligt och det är långa körsträckor mellan platserna där avfallet ska samlas in och lämnas, och det är små mängder avfall, kan dispens från kravet på separat insamling ges, menar Naturvårdsverket.

Om undantag gäller från kravet på separat insamling, föreslås att kravet på separat utsortering inte heller ska gälla. Fastighetsägaren bör dock uppmanas att själv kompostera sitt matavfall. Naturvårdsverket menar att det inte är möjligt att kräva att en fastighetsägare ska kompostera sitt bioavfall, men Avfall Sverige påminner om att tillsyns- och prövningsmyndigheter med stöd av de allmänna hänsynsreglerna i enskilda fall faktiskt kan kräva att avfallsproducenten ordnar någon form av materialåtervinning, där det är motiverat och rimligt.

Naturvårdsverket föreslår också att kommunen som ett komplement till separat fettinsamling på exempelvis återvinningscentral, ska kunna godta insamling av flytande ätligt fett från hushåll med restavfallet om det avser små mängder.

 

Bakgrund

EU-krav innebär att matavfall och trädgårdsavfall inte får läggas i restavfallet från och med 1 januari 2024. Det är kommunen som har ansvaret att samla in utsorterat matavfall från både hushåll och verksamheter. Kravet på utsortering och separat insamling gäller inte flytande matavfall, förutom matolja och annat flytande ätligt fett. Matavfallet ska samlas in fastighetsnära, förutom flytande matfett som får samlas in på exempelvis återvinningscentral. 

 

Läs remissvaret

 

Avfall Sveriges tidigare nyheter

Här är nya reglerna om bioavfall

Så ansöker ni om dispens för bioavfallet

Senast uppdaterad - 2023-09-22

Fler nyheter

Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Avfallstrenden 2023 (1)

2024-05-28

Positiv avfallstrend: mindre slängs, mer plast till återvinning

Mängden hushållsavfall minskade med 4 procent 2023 jämfört med året innan, och uppgick till totalt drygt 4,5 (4,7) miljoner ton eller 431 (449) kilo p…

Läs mer
Illustration som visar hur jordklotet överlämnas till kommande generation

2024-06-07

Så vill verket nå cirkularitet

Naturvårdsverket har lämnat ett förslag till nationell avfallsplan och nytt avfallsförebyggande program. De ska bidra till att Sverige accelererar arb…

Läs mer
Person snickrar på träaltan

2024-06-11

Säkert återbruk av impregnerat virke

I en färsk rapport visar Avfall Sverige på möjligheterna att sortera ut modernt impregnerat trä, som inte är farligt avfall. Det ger möjligheter att å…

Läs mer
Energiåtervinning Linköping

2024-06-27

Avfall Sverige positiv till CCS/CCU-remiss

Avfall Sverige välkomnar att Energimyndigheten har utrett frågan om styrmedel för CCS och CCU och menar att utredningen gör en träffsäker analys av or…

Läs mer
EU Flagga

2024-07-03

Positivt med stöd för bio-CCS

EU-kommissionens godkännande av stödsystemet för infångning, avskiljning och lagring av biogen koldioxid (bio-CCS) är en mycket positiv nyhet. Beslute…

Läs mer