2023-11-28

Dags att koppla upp er mot Avfallshubben

Nu kan kommuner lägga in uppgifter om sina återvinningsstationer till den digitala hjälpen som ska vägleda allmänheten att hitta sin närmaste återvinning.

Avfallshubben, tidigare kallad ÅVS-portalen, är kommunernas administrationsverktyg för tjänsten Hitta återvinning. Kommuner lägger själva upp all information via Avfallshubben som i sin tur kommer att visas på Sopor.nu, som är den publika delen av denna tjänst. All information som behövs finns sannolikt i ert verksamhetssystem. Överföringen görs antingen med hjälp av API eller genom manuell import av en Excelfil.

Börja med att ansöka om ett konto. Därefter kan ni lägga ut återvinningsstationer på test-versionen av Hitta återvinning på sopor.nu.

Den 18 december räknar vi med att lansera funktionen på Sopor.nu, för att ha god tid på oss att säkra upp att allt fungerar som de ska innan årsskiftet. Den information som kommuner lagt upp i testversionen innan den 18 december kommer att ligga kvar, arbetet behöver alltså inte göras två gånger.

Avfallshubben har utvecklats med anledning av att kommunerna tar över insamlingsansvaret för förpackningar och i de flesta fall även landets återvinningsstationer. Avfallshubben ersätter den funktion som FTI har på sin site idag, där allmänheten kan hitta närmaste återvinningsstation, göra felanmälan och se senaste tömning.

Läs mer om hur ni skapar ett konto till Avfallshubben, tar fram API:er och andra smarta lösningar med QR-koder. 

Senast uppdaterad - 2024-02-19

Fler nyheter

Gasspis

2023-03-15

Mer biogas kan få produktionsstöd

EU-kommissionen öppnar för statsstöd till produktion av biogas i anläggningar med en installerad effekt upp till och med 50 000 ton per år, oavsett an…

Läs mer
Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Matavfall Frilagd

2023-11-23

Undantag för bioavfallet klara

Nu har Naturvårdsverket publicerat sina föreskrifter om undantag från krav på utsortering, separat insamling och fastighetsnära insamling av bioavfall…

Läs mer
EU Flagga

2023-12-08

Ny överenskommelse om ekodesign

EU parlamentet och EU-länderna har en preliminär överenskommelse om de nya regler som ska göra hållbarhet till en norm.

Läs mer
Däck Tyres

2023-12-13

Däck snart del i informationsansvar

Från 1 januari 2024 gäller en ny förordning om producentansvar på däck. Kommunerna ansvarar för att informera om insamlingen.

Läs mer