2022-03-10

Få undantag från skatter föreslås

En statlig utredning föreslår tre undantag för skatterna på deponering och förbränning. ”De förslag som lagts går i linje med vad Avfall Sverige önskat. Särskilt glädjande är det att utredaren faktiskt ifrågasätter deponiskattens samhällsekonomiska effekt”, säger Tony Clark, Avfall Sveriges vd.

Det uppdrag som utredaren fick för ett år sedan var att analysera om det är lämpligt att införa ytterligare undantag från deponiskatten och avfallsförbränningsskatten. Tre sådana förslag har lagts. Två gäller förbränningsskatten:

Ett förslag gäller deponiskatten:

– Det är mycket positivt att anläggningarna för förbehandling av matavfall inte ska behöva skatta för det som måste sorteras bort för att få en ren biogödsel. Det innebär minskade kostnader om sju miljoner kronor, vilket ger en liten men välbehövlig lättnad för anläggningarna, säger Caroline Steinwig, rådgivare på Avfall Sverige.

Något generellt skatteundantag för rejekt från materialåtervinning rekommenderas inte av utredaren.

Undantaget för kiselhaltigt avfall berör i praktiken bara Fortums anläggning för behandling av farligt avfall i Kumla. Avfall som glas, sand och jord används som tillsats i processen för att skydda väggarna i roterugnen, vilket innebär att de minskar uttaget av jungfruliga material samtidigt som de behandlar ett avfall. Däremot avråder utredningen från ett generellt undantag för avfall som används som processtillsatser.

– Det är logiskt att kiselhaltigt avfall, som ju inte kan förbrännas, inte heller ska beskattas. Men det är ju en förändring på marginalen. Det bästa vore att avskaffa förbränningsskatten, eftersom den saknar miljöstyrande effekt, säger Klas Svensson, rådgivare på Avfall Sverige.

Ifrågasätter deponiskatten
Trots att uppdraget gällt att föreslå undantag från de båda avfallsskatterna påpekar utredaren också det finns starka skäl för att överväga en generell översyn eller utvärdering av deponiskatten.

– Avfall Sverige har genom flera analyser kunnat visa att deponiskatten är en samhällsekonomisk förlustaffär – den medför en nettokostnad på mellan 29 och 43 miljoner kronor årligen för samhället. Någon effekt på resurshushållningen ger den inte heller. Sedan deponiskatten infördes år 2000 har mängderna avfall som deponeras minskat drastiskt genom deponiförbud, utökade producentansvar och höjda mål för materialåtervinning. Idag är det mindre än en procent av det kommunala avfallet som läggs på deponi säger Johan Fagerqvist, rådgivare på Avfall Sverige.

Något undantag från deponiskatten för slaggrus och flygaska föreslås inte.

Undantagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2023.

Läs slutbetänkandet Avfallsbeskattning – en fråga om undantag?

Senast uppdaterad - 2022-08-18

Fler nyheter

Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Textil:Kläder

2024-09-17

Stöd för insamling av textilavfall

Avfall Sverige har tagit fram stödmaterial som beskriver hur kommunerna kan uppfylla det kommande kravet på separat insamling och behandling av textil…

Läs mer
Jan Jönsson, Wrams Gunnarstorp

2024-11-05

En pionjär för mer hållbar biogödsel

Biogödsel är temat i nya numret av Avfall och Miljö. Läs bland annat om Wrams Gunnarstorps gård, där nya gödselprodukter utvecklas som kan komma att s…

Läs mer
Ukraina, Handslag

2025-03-25

Kommuner i framkant – stärker Ukrainas avfallshantering

WM4U, Waste Management for Ukraine, är igång – och samarbetet mellan svenska och ukrainska kommuner tar fart. Fyra kommunkluster i Ukraina har nu knut…

Läs mer
Säkerhet På ÅVC Webb2

2025-03-25

4 av 5 återvinningscentraler har utsatts för brott

80 procent av återvinningscentralerna har utsatts för någon form av brott under 2023. Det är inte ovanligt att besökare är hotfulla eller till och med…

Läs mer
Handlingsplan För Att Minska Plasten 20250310

2025-03-27

Så ska mindre plast förbrännas

29 aktörer har enats om en handlingsplan som konkretiserar vad de kan göra för att minska plastavfall till förbränning och öka cirkulationen av plastf…

Läs mer