2022-12-07

Mölndal prisad hållbarhetshjälte

Mölndal stad har tillsammans med Parlametric och Brighteco vunnit priset som Ignite Sustainanble Heroes på Ignite Awards.

Det är det fruktbara samarbetet mellan offentlig sektor och två start ups som nu uppmärksammats genom Ignites pris. Mölndals stad har tillsammans med företaget Parlametric genomfört enkäter för att förstå drivkrafter, viljor och hinder när det kommer till att skänka för återbruk, och tagit tillvara plattskärmar för tillverkning av belysning tillsammans med företaget Brighteco.

De tre sammanfördes av Ignite, ett program med mål att katalysera kommersiella partnerskap mellan små innovativa startups, näringslivet och offentlig sektor, en verksamhet som bland annat finansieras av Vinnova och Energimyndigheten.

Ur juryns nominering:

”Mölndal stad, Brighteco and Parlametric vinner Ignites hållbarhetspris för sina samarbeten kring ökad återanvändning av hushållens grovavfall. Professionellt och snabbt agerande från första möte till konkret samarbete visar de tillsammans vägen för att vi inte kan vänta framtidens lösningar. Deras samarbete exemplifierar att kommuner, återvinningscentraler och startups behöver gå samman för att lösa de komplexa samhällsutmaningar vi står inför.”

– Tre aktörer som visar vägen för framtidens återbruk. Två startups, ett från Umeå och ett från Lund, som båda förstått den affärsmöjlighet som finns genom landets 586 återvinningscentraler och Återbruket Kikås, Mölndal stad, som vill och vågar testa nya arbetssätt. Om fler kan inspireras av det ledarskap som Jeanette Hartung, enhetschef återanvändning, visat genom hennes nyfikenhet att samarbeta med innovativa startups tror vi kan snabba på omställningen, säger Mikaela Färnqvist, Innovation Process Leader Public Sector, Ignite Sweden & Kista Science City.

Jeanette Hartung, enhetschef återanvändning i Mölndal, gläds över priset, som bidragit till deras nya återbruk:

– Vi tycker det har varit ett väldigt kul och nytänkande projekt att vara med i. Att få träffa startups och höra om deras idéer och fundera på om och hur man själv skulle kunna samarbeta har varit väldigt intressant. Vi var i en uppstartsfas av vår nya anläggning och för oss var det precis rätt i tiden då vi ville utveckla och testa nytt samt på ett bra sätt kunna utvärdera vad kunderna tycker och tänker om det vi har skapat.

Avfall Sverige har deltagit i samarbetet med Ignite via ett utvecklingsprojekt. Läs mer i rapport 2022:11 Ökat återbruk genom innovativa och cirkulära resursflöden.

På bilden:

Vinnare, från vänster till höger: Åsa Spansk (Brighteco), Maria Blom och Rebecka Komet (Parlametric) samt Anders Nilsson (Brighteco). Jeanette Hartung från Mölndal stad kunde inte delta vid prisutdelningen.

Senast uppdaterad - 2023-01-09

Fler nyheter

Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Matavfall Frilagd

2023-11-23

Undantag för bioavfallet klara

Nu har Naturvårdsverket publicerat sina föreskrifter om undantag från krav på utsortering, separat insamling och fastighetsnära insamling av bioavfall…

Läs mer
EU Flagga

2023-12-08

Ny överenskommelse om ekodesign

EU parlamentet och EU-länderna har en preliminär överenskommelse om de nya regler som ska göra hållbarhet till en norm.

Läs mer
Däck Tyres

2023-12-13

Däck snart del i informationsansvar

Från 1 januari 2024 gäller en ny förordning om producentansvar på däck. Kommunerna ansvarar för att informera om insamlingen.

Läs mer
Loggo, Neg Mot Grön

2023-12-15

Varning: Spam via e-post från Avfall Sverige

Avfall Sveriges medarbetare Katarina Sundberg har fått sin e-post hackad. Ett mail har skickats ut till ett stort antal personer med rubriken ”Avfall…

Läs mer