2022-02-07
Nya roller ger bättre förpackningsinsamling

Avfall Sverige har nu lämnat remissvar på promemorian om den framtida förpackningsinsamlingen. ”Avfall Sverige välkomnar förslaget om ett kommunalt insamlingsansvar under ett finansiellt producentansvar. Inte minst viktigt är att förpackningsavfall från verksamheter, som hanteras tillsammans med hushållens avfall, inkluderas. Det ger goda förutsättningar att kunna öka materialåtervinningen”, säger Avfall Sveriges vd Tony Clark.
– Efter flera utredningar och många turer i frågan om ansvaret för insamling av förpackningsavfall från hushåll kan vi nu se ljuset i tunneln. Regeringen har en tydlig inriktning och nu dessutom förslag på ett system som kan fungera i praktiken, utmejslat i samförstånd med såväl producenter som Avfall Sverige. Det kan bli ett historiskt steg för svensk avfallshantering, med möjlighet till stora miljövinster, säger Tony Clark, vd Avfall Sverige.
Schablon för ersättning mest praktiskt
Avfall Sveriges uppfattning är att producenterna fullt ut ska ersätta kommunerna för deras kostnader kring förpackningsinsamlingen. Utredningens ersättningsmodell bygger på schabloner som fastställs av Naturvårdsverket, vilket följer det förslag som Avfall Sverige och representanter för producenterna gemensamt har tagit fram. Det är det bästa alternativet för att garantera en robusthet i systemet och att undvika att varje enskild kommun måste förhandla om ersättning.
Dock krävs kontroll för att följa upp ersättningen samt tilläggsparametrar som påverkar kostnaderna – exempelvis i glesbygd, vid långa transporter, i turistkommuner och i skärgård. Här bidrar Avfall Sverige aktivt genom att i ett gemensamt projekt med Svenskt Producentansvar, SPA, ta fram grunder för beräkning av kostnader och fastställa vad som är ”nödvändiga kostnader”. Ett femtiotal kommuner bidrar nu med underlag för dessa beräkningar. Arbetet i projektet förankras med TMR och dialog förs också med Sveriges kommuner och regioner, SKR.
En brist i förslaget är att de 70-tal kommuner som redan har infört fastighetsnära insamling inte föreslås få ersättning från producenterna förrän tidigast 2024. Det bör istället ske så snart förordningen träder i kraft.
Fastighetsnära med flexibilitet
Förslaget baseras på fastighetsnära insamling av såväl glas och metall som plast och kartong, vilket Avfall Sverige välkomnar. En samlad service för hushållen avseende det kommunala avfall som lämpar sig att samla in fastighetsnära är centralt för att kunna förbättra källsorteringen och därmed öka materialåtervinningen.
Men Avfall Sverige anser att det bör vara möjligt att söka dispens från krav på fastighetsnära insamling. Såväl i glesbygd som i täta innerstadsmiljöer kan insamlingsplatser som är gemensamma för flera fastigheter vara det mest rationella utifrån den samlade miljö- och samhällsnyttan, och då måste det också vara möjligt att välja en sådan lösning.
Utredningen föreslår att förpackningsavfall från butiker, restauranger och andra verksamheter som hyr in sig i bostadsfastigheter också ska omfattas av ett kommunalt insamlingsansvar. Det är bra, eftersom det möjliggör samordningsvinster. Men servicekraven avseende förpackningsavfall från andra verksamheter behöver skärpas efter att inte ha utvecklats i producenternas regi från det att producentansvaret beslutades år 1994.
För förpackningar i material som trä, textil och keramik föreslås insamling via lättillgängliga insamlingsplatser. Avfall Sverige anser att återvinningscentralerna uppfyller kravet på lättillgänglighet för dessa sällanfraktioner.
Ge tid att etablera insamling
Enligt utredningen ska den fastighetsnära insamlingen vara fullt utbyggd till den 1 januari 2026. Det är orimligt kort tid för att etablera ett nytt system i alla kommuner, menar Avfall Sverige. En successiv övergång med 2030 som målår ger bättre förutsättningar för en ordnad övergång till fastighetsnära insamling.
Avfall Sverige uppskattar den dialog som utredningen löpande har fört med representanter för de ansvariga parterna, vilket gett goda möjligheter att lämna synpunkter till preliminära förslag.
Avfall Sverige har återkommande förankrat frågan med representanter för medlemmarna, likaså har remissvaret utarbetats efter remisskonferenser med medlemmarna.
Regeringen kan fatta beslut om kommunalt insamlingsansvar, men Riksdagen behöver besluta om justeringar i några bemyndiganden i miljöbalken. Det uttalande som statssekreteraren vid Miljödepartementet Anders Grönvall gjorde i Sveriges radio den 23 januari om kommunernas ansvar för förpackningsinsamlingen kan tolkas som att ett beslut är att vänta före sommaren.
Läs hela remissvaret
Läs promemorian En förbättrad förpackningsinsamling – nya roller för kommuner och producenter
Senast uppdaterad - 2022-08-18