2022-09-06

S och M vill slopa skatt på förbränning

Både Moderaterna och Socialdemokraterna gjorde igår utspel som innebär att avfallsförbränningsskatten ska avskaffas.Både Moderaterna och Socialdemokraterna gjorde igår utspel som innebär att avfallsförbränningsskatten ska avskaffas.

– Det är mycket glädjande att politiken nu instämmer i att avfallsförbränningsskatten var ett misstag. Den samlade styrmedelsbördan från styrmedel som biooljeskatt, avfallsförbränningsskatt och utsläppsrätter är mycket tung att bära för energiåtervinningsanläggningarna just nu och försvårar nödvändiga investeringar. Detta kommer att göra skillnad, säger Klas Svensson, rådgivare för energiåtervinning på Avfall Sverige.

Moderaternas utspel ingår i deras plan för att säkra energiförsörjningen i vinter. Den innebär i korthet att Svenska Kraftnät ska få i uppdrag att beordra all kraftvärme i Sverige i beredskap för att klara elförsörjningen. De vill också stödja kraftvärmeanläggningarna genom att ta bort skatter på kraftvärme, biooljor och avfallsförbränning.

Socialdemokraterna vill ta bort skatten på avfallsförbränning under nästa år för att skapa bättre förutsättningar att producera mer el. För att finansiera detta vill de ta bort rabatten på energiskatt som stora serverhallar idag har.

Avfallsförbränningsskatten, som infördes i april 2020, har under hela sin korta historia fått utstå hård kritik. Utredningen Brännheta skatter (SOU 2017:83) avrådde av en rad skäl från att införa skatten, och Avfall Sverige och ett flertal andra remissinstanser instämde. Efter införandet har både Avfall Sverige och Skatteverket genomfört utvärderingar av skatten och inte kunnat se någon styreffekt på avfallsflöden, sortering eller materialåtervinning. En utredning som tillsatts för att förbättra skatten genom ytterligare undantag, kom fram till att detta inte skulle förbättra den. Den föreslog dock ändå ett undantag för matavfallsrejekt då detta ingick i uppdraget.

– Ett stort problem kvarstår dock, och det är att Sverige, tillsammans med två andra länder, är de enda EU-länderna som inkluderar avfallsförbränning i EU:s handel med utsläppsrätter, EU-ETS. Det betyder att vi varje år frivilligt ger bort 100-tals miljoner kronor till EU som hade kunnat investeras i svenska anläggningar Det gör det också svårt för våra medlemmar att konkurrera på den gemensamma avfallsbehandlingsmarknaden. Antingen ska alla länders anläggningar vara med, eller inga, säger Klas Svensson.

 

Moderaternas utspel

Socialdemokraternas utspel

Avfall Sveriges rapport om effekterna av förbränningsskatten

Nyhet om Skatteverkets rapport om förbränningsskatten

Senast uppdaterad - 2022-09-06

Fler nyheter

Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Matavfall Frilagd

2023-11-23

Undantag för bioavfallet klara

Nu har Naturvårdsverket publicerat sina föreskrifter om undantag från krav på utsortering, separat insamling och fastighetsnära insamling av bioavfall…

Läs mer
EU Flagga

2023-12-08

Ny överenskommelse om ekodesign

EU parlamentet och EU-länderna har en preliminär överenskommelse om de nya regler som ska göra hållbarhet till en norm.

Läs mer
Däck Tyres

2023-12-13

Däck snart del i informationsansvar

Från 1 januari 2024 gäller en ny förordning om producentansvar på däck. Kommunerna ansvarar för att informera om insamlingen.

Läs mer
Loggo, Neg Mot Grön

2023-12-15

Varning: Spam via e-post från Avfall Sverige

Avfall Sveriges medarbetare Katarina Sundberg har fått sin e-post hackad. Ett mail har skickats ut till ett stort antal personer med rubriken ”Avfall…

Läs mer