2025-03-10
Uppdaterad plan för mindre matsvinn

Matsvinnet måste minska snabbare om vi ska nå målen. Sveriges nationella handlingsplan för minskat matsvinn har därför uppdaterats.
Fyra områden ses som centrala för att Sverige ska minska matsvinnet:
- Mål och uppföljningsmetoder
- Aktiviteter och samarbete mellan aktörer i livsmedelskedjan
- Ett förändrat konsumentbeteende och ökad kunskap
- Forskning och innovation
Den nationella handlingsplanen är en viktig vägledning i matsvinnsarbetet och fokuserar i huvudsak på åtgärder som myndigheterna har möjlighet att genomföra. Livsmedelsverket betonar dock att aktörer i alla delar av livsmedelskedjan behöver ta fram åtgärder för att minska matsvinnet. Det gäller till exempel livsmedelsindustri, grossister och dagligvaruhandel. Men även kommuner kan bidra genom att sprida kunskap om hur matsvinn kan förebyggas.
– Det är viktigt att alla aktörer tar ansvar för att minska matsvinnet i sin del av kedjan. De har själva störst kunskap om vilka åtgärder som är möjliga och mest effektiva. Handlingsplanen kan vara ett stöd i det arbetet, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket.
Handlingsplanen är en del av ett regeringsuppdrag, som leds av Livsmedelsverket och genomförs tillsammans med Naturvårdsverket och Jordbruksverket.
Livsmedelsverkets dokument Fler gör mer! Handlingsplan för minskat matsvinn 2030
Senast uppdaterad - 2025-03-11