Goda idéer kring utveckling inom avfallsområdet, som inte kan sökas inom ramen för Avfall Sveriges utvecklingssatsning, kan omsättas till projektansökan till andra externa finansiärer. Flera strategiska innovationsprogram och myndigheter erbjuder utlysningar i områden som berör avfallsbranschen. En god idé att hålla sig uppdaterad om dessa utlysningar är att prenumerera på deras nyhetsbrev.
Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet. Varje år satsar Vinnova ca 3 miljarder kronor på forskning och innovation. Bland annat erbjuds finansiering inom områdena Hållbar industri, Hållbar samhällsbyggnad och Digital omställning.
Läs mer om Vinnovas utlysningar
Det mesta av Energimyndighetens stöd fördelas via utlysningar med olika inriktning. Det går också att skicka in en ansökan som inte adresserar en specifik utlysning.
Projektansökningar om framtidens fordon och bränslen, förnybara energikällor och smarta elnät kan du söka stöd om. Energimyndigheten ger även stöd till utbildningar, test och lansering av innovationer.
Formas är ett statligt forskningsråd för hållbar utveckling inom områdena miljö, areella näringar och hållbart samhällsbyggande.
Vinnova, Formas och Energimyndigheten finansierar 17 strategiska innovationsprogram. Det som främst berör avfallsområdet är RE:Source. Läs mer om RE:Source.
En ny generation av långsiktiga strategiska innovationsprogram har tillkommit inom Impact Innovation, Sveriges innovationssatsning för 2030-talet. Shift Sweden är en av dessa. Programmets mission är att ställa om Sverige, fossilfritt och resursmedvetet, till attraktiva och tillgängliga livsmiljöer för alla. Läs mer om utlysningarna.
EU:s lånefacilitet för den offentliga sektorn, en del av EU:s gröna giv, Green Deal, syftar till att stödja en rättvis övergång till en klimatneutral ekonomi genom att öka offentliga investeringar i hållbara projekt med fokus på sociala, ekonomiska och miljömässiga aspekter av klimatomställningen. Den inrättades för att stödja regioner som står inför utmaningar till följd av omställningen till ett klimatneutralt EU. Totalt delas bidrag ut 18,5 miljarder euro till investeringar.
I Sverige är Gotland, Västerbotten och Norrbotten stödberättigade regioner och kan söka för projekt relaterade till avfall, vatten, energi och turism. För Avfall Sveriges medlemmar kan detta röra till exempel genomförandet av nya krav om separat insamling och behandling av matavfall och textilavfall.
Klimatklivet är ett stöd till fysiska investeringar som minskar utsläppen av växthusgaser. Genom Klimatklivet kan du söka stöd för att ställa om till förnybart och satsa på fossilfri framtidsteknik. Sedan starten 2015 har Klimatklivet fördelat 19,7 miljarder kronor till över 27 500 investeringar, som på olika sätt bidrar till grön omställning. Exempel på investeringsstöd är laddinfrastruktur, biogasproduktion- och infrastruktur, biokolsproduktion och investeringar för cirkulära flöden. Läs mer här.
Senast uppdaterad - 2025-04-23