2023-06-30

Almedalen: Nytt insamlingssystem, plast och beredskap

Tre egna seminarier och ytterligare en handfull där Avfall Sverige deltog – det är facit efter årets Almedalsvecka. Störst uppmärksamhet fick frågan om fastighetsnära insamling.

– Stora förändringar smyger ofta fram utan att göra mycket väsen av sig. Ett exempel är återvinningen. För inte så länge sedan pratade man om soptippar, men idag diskuterar man i stället återbruk och återvinning. Nu står vi inför nästa steg i denna förändring: kommunernas ansvar för insamling av förpackningsavfall och fastighetsnära insamling.

Så inledde Lars Stjernkvist, ordförande Avfall Sverige och för dagen moderator vid Förpackningsinsamlingen, FTI och Avfall Sveriges gemensamma seminarium i Almedalen, med rubriken Sopsortering 2.0 – kan ett nytt insamlingssystem göra skillnaden? Kommun- och medborgarperspektivet var representerat såväl som producent- och myndighetsperspektivet.

– Fastighetsnära insamling kan vara svårt att förstå som begrepp. I stället använder vi termen ”hemsorterat” – du sorterar, vi hämtar. Nyckelfaktorerna för framgång och ökad sortering är kommunikation, beteendeförändring och att övervinna fördomar och myter, sade Malin Pettersson från Karlstad Energi.

Många ska marschera i takt

Med 290 kommuner och cirka tiotusen producenter är alla inte alltid överens om vad som är den bästa lösningen. Henrik Nilsson från Svenskt Producentansvar påpekar att det är en utmaning att få alla aktörer att samarbeta:

– Producenterna är villiga att bära kostnaderna för ett effektivt system som ökar sortering och leder till bättre kvalitet. Införandet av fastighetsnära insamling är huvudorsaken till en sannolik fördubbling av förpackningsavgifterna. Idag kostar insamling och återvinning av förpackningar 1,8 miljarder kronor per år. År 2024 förväntas kostnaden vara 2,8 miljarder kronor och år 2027 kommer den att öka med ytterligare 1–2 miljarder.

Bråttom att få allt på plats

EU:s krav och mål har påskyndat förändringen och vi har en mycket tight tidsplan. Inte bara kommunerna och producenterna har bråttom, utan även Naturvårdsverket behöver skynda sig för att kunna lagstifta och utföra tillsynsarbete.

– Det är bra att beslut om ansvarsfördelning och fastighetsnära insamling äntligen har fattats, så att även Naturvårdsverket känner till förutsättningarna, säger Åsa Stenmarck Naturvårdsverket.

Samtidigt dyker frågan upp – går det för snabbt, hinner vi med?

En viktig uppmaning från panelen är att låta beslutade initiativ få verka innan nya tas.

Kommunicera mera

Vikten av kommunikation kom upp gång på gång under mötet. För att förbättra återvinningens kvalitet måste vi kunna ge svar på varför-frågan till medborgarna – varför är det viktigt att sortera sina sopor? För att åstadkomma förändring krävs tydlig kommunikation och lättförståeligt språk som förklarar varför vi behöver göra vissa åtgärder och därigenom leda till beteendeförändringar.

En slutsats som drogs vid seminariet är att samverkan och kommunikation är nyckelfaktorer för framgång. Det var ganska exakt ett år sedan som dåvarande regeringen beslutade om de förestående förändringarna och då Avfall Sverige och FTI på allvar började samverka.

En annan slutsats var att ja, ett nytt insamlingssystem, kan göra skillnaden!

 

I korthet från andra seminarier

Därför bränner vi plast

Avfall Sverige samlade en panel för att besvara frågan varför vi bränner plast: Elin Bergman, vice ordförande och COO för Cradlenet, Malin Dahlroth, vd på Sysav, Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning och Avfalls Sveriges vd Tony Clark. Panelen var enig; för lite plast sorteras ut, för lite materialåtervinns och för mycket går till förbränning. Vikten av åtgärder i produktionsledet lyftes fram och hur beteendenormen kan förändras så att det blir en självklarhet att inte slänga plast i restavfallet. Behovet av att få fram återanvändbara förpackningar och möjlighet till återbruk för att öka plastens cirkularitet och minska förbränning av plast lyftes. Det fanns lite olika uppfattning om hur stort det framtida behovet av att bränna plast kommer att vara, men alla välkomnade CCS som medel för att få bort de fossila utsläppen från den plast som inte går att materialåtervinna utan fortsatt kommer att gå till energiåtervinning.

Läs ett längre referat här

 

Hur säkrar vi trygg försörjning?

Vårt årliga seminarium tillsammans med Svenskt Vatten, Energigas Sverige och Energiföretagen handlade om samhällsfunktioner i tider av kris. Vi måste kunna leverera värme, vatten, bränsle och hantera avfall även i kris och ytterst i ett läge av krig. Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger och Maria Westrin, chef på enheten för energimarknader, Energimyndigheten deltog, båda representerar så kallade beredskapsmyndigheter för avfall och avlopp respektive el, värme/kyla, energigaser och drivmedel. Ett väl fungerande samarbete och dialog inom sektorerna, inte bara mellan myndigheter, utan även med kommuner, företag och bransch- och intresseorganisationer lyftes fram som en grundförutsättning.

 

Kemin och mekaniken eller källan?

Det finns starka krafter för kemisk återvinning och mekanisk separering som lösningen på sorterings- och återvinnings problemen kring plast. Det framkom vid ett rundabordssamtal på temat ”Hur når vi en cirkulär ekonomi för plast”, anordnat av Ikem. Avfall Sveriges vd Tony Clark påvisade att sortering av avfall vid källan ger den absolut högsta kvaliteten och att det finns stora förhoppningar om att införandet av fastighetsnära insamling kommer förbättra den ytterligare. Men, tillade han vi är öppna för att diskutera andra lösningar framöver om det visar sig att vi inte når EU:s återvinningsmål.

 

Byggavfall kräver bättre koll i början

Stora utmaningar och intressanta tankar om lösningar för att kunna hitta och sortera ut återvinningsbara byggmaterial diskuterades vid ett rundabordssamtal, som Tarkett bjudit in till. Högre krav på materialinventering redan i upphandling av ombyggnads- och rivningstjänster och bättre kvalitet på inventeringarna, bättre uppföljning av att de verkligen utförs och digitalisering var några av de förslag som kom upp på bordet. Deltog gjorde bland andra Avfall Sveriges samhällspolitiska rådgivare Katarina Sundberg.

 

Stora möjligheter för biogas

Perstorp bjöd in till ett rundabordssamtal om industrins behov av biogas som råvara. Fokus för samtalet var behovet av långsiktiga och förutsägbara styrmedel för industriell användning av biogas som råvara i industrin som en förutsättning för att ersätta fossila alternativ. Diskussionen omfattade allt från förändring av biogasproduktion med fokus på avfall och drivmedel till storskalig industrianvändning. Flera perspektiv så som försörjningstrygghet, produktion för eget behov, biogas producerad direkt från icke ätbar gröda och behovet om en rejält höjd politisk ambitionsnivå för att biogasen ska komma till sin rätt kom också upp under diskussionen. Deltog gjorde bland andra Avfall Sveriges samhällspolitiska rådgivare Katarina Sundberg.

 

En hållbar cirkulär plastekonomi

Sysav var värd för ett seminarium om Cirkulär plastanvändning. Diskussionen fokuserade på hur EU:s höjda återvinningsmål kommer att påverka plaståtervinningen i Sverige framöver. Det konstaterades att Sverige har lång väg att gå, samtidigt som förutsättningarna för att nå målen och samverkan mellan kommuner och kommunala bolag, producenter, materialåtervinnare, myndigheter och politiken är bättre än någonsin tidigare. Medverkade gjorde bland andra Tony Clark, vd för Avfall Sverige.

Fotograf: Elin Nysten/Region Gotland

Senast uppdaterad - 2023-10-31

Fler nyheter

Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Möbler Grovavfall

2024-02-19

Vidgade vyer krävs för att nå återvinningsmålen

Fokusera uppströms, men också på verksamhetsavfallet. Det är Avfall Sveriges budskap i remissvaret på Naturvårdsverkets regeringsuppdrag, där de ger f…

Läs mer
Lustgastuber I Soprum Foto Andreas Bjäre

2024-03-26

Tryggare utan lustgas

Regeringens utredare föreslår begränsningar i försäljningen av lustgas för att förhindra att den används i berusningssyfte.

Läs mer
Plockanalys Tecknad

2024-04-02

Vänta med plockanalyser

Avfall Sverige kvalitetssäkrar nu sin manual för plockanalyser av mat- och restavfall. Kommuner rekommenderas därför att invänta det färdiga dokumente…

Läs mer
Trädgårdsavfall Eldas

2024-04-11

Sluteldat med trädgårdens löv och ris?

Det har i media rapporterats om att det är olagligt att elda löv, ris och annat trädgårdsavfall på den egna tomten. Även möjligheten att ha en majbras…

Läs mer