2021-08-18

Klimatpaket avgörande för svensk energiåtervinning

I somras presenterade EU-kommissionen Fit for 55, ett paket med förslag om hur utsläppen ska minska med minst 55 procent fram till 2030 jämfört med 1990. I förarbetet har det diskuterats om energiåtervinning av kommunalt avfall ska omfattas av handelssystemet för utsläppsrätter – EU ETS. Det slutliga förslaget innehöll dock inga sådana ändringar, vilket Avfall Sverige ser som ett bakslag.

Idag är det bara tre av EU:s 27 medlemsstater som beslutat att anläggningar för energiåtervinning av avfall ska ingå i handeln med utsläppsrätter – enstaka medlemsstater kan nämligen ställa hårdare krav än handelsdirektivet och låta sina anläggningar omfattas. Utöver Sverige gäller det Danmark och Litauen.

– Det innebär att konkurrensen inom EU är totalt snedvriden, säger Klas Svensson, rådgivare på Avfall Sverige. De anläggningar som är inkluderade i systemet idag är bland de bästa i EU på att utnyttja energiinnehållet i restavfallet. För svensk energiåtervinning tillkommer också skatten på avfallsförbränning, vilket ytterligare försvårar möjligheterna för svenska anläggningar att energiåtervinna det avfall som vi inte vill eller kan cirkulera i samhället. Här måste villkoren bli likvärdiga i hela EU. Antingen ska inga energiåtervinningsanläggningar vara med i systemet, som det står i handelsdirektivet, eller så ska alla det.

Frågan ligger högt på Avfall Sveriges agenda. Tillsammans med flera medlemmar förs nu en dialog i frågan med såväl Regeringskansliet, myndigheter och de svenska EU-parlamentarikerna. Även genom den europeiska organisationen för energiåtervinning, Cewep, förs fakta fram till EU-parlamentet, som blir nästa instans att behandla kommissionens förslag.

Kostnaderna för utsläppshandeln och koldioxidskatten har ökat dramatiskt de senaste åren och därtill kommer alltså avfallsförbränningsskatten. 

– Dessa kostnader riskerar nu att helt slå ut svensk energiåtervinning av avfall; det vore en katastrof för hela den svenska avfallshanteringen. Att Sverige har bland världen lägsta andel avfall som läggs på deponi beror till stor del på att vi arbetar med hela kedjan från förebyggande av att avfall uppkommer till materialåtervinning och att vi har effektiva anläggningar för energiåtervinning. Varför ska anläggningarna med de bästa miljöprestanda ha de högsta styrmedelskostnaderna?

Läs mer om förslagen i Fit for 55. 
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_3541 

https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/european-green-deal/delivering-european-green-deal_en#documents 

Senast uppdaterad - 2022-08-17

Fler nyheter

Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Möbler Grovavfall

2024-02-19

Vidgade vyer krävs för att nå återvinningsmålen

Fokusera uppströms, men också på verksamhetsavfallet. Det är Avfall Sveriges budskap i remissvaret på Naturvårdsverkets regeringsuppdrag, där de ger f…

Läs mer
Lustgastuber I Soprum Foto Andreas Bjäre

2024-03-26

Tryggare utan lustgas

Regeringens utredare föreslår begränsningar i försäljningen av lustgas för att förhindra att den används i berusningssyfte.

Läs mer
Plockanalys Tecknad

2024-04-02

Vänta med plockanalyser

Avfall Sverige kvalitetssäkrar nu sin manual för plockanalyser av mat- och restavfall. Kommuner rekommenderas därför att invänta det färdiga dokumente…

Läs mer
Trädgårdsavfall Eldas

2024-04-11

Sluteldat med trädgårdens löv och ris?

Det har i media rapporterats om att det är olagligt att elda löv, ris och annat trädgårdsavfall på den egna tomten. Även möjligheten att ha en majbras…

Läs mer