2023-03-07

Skattebefrielse för biogas stoppas – men kan räddas på sikt

Ett formaliafel i EU-kommissionens beslutsprocess ogiltigförklarar skattebefrielsen av svensk biogas för perioden 2021–2030. Det framgår av en dom den 21 december 2022 från Tribunalen – en underinstans till EU-domstolen.

Bakgrunden är att det tyska företaget Landwärme GmbH väckte talan mot EU-kommissionen om att den svenska skattebefrielsen kan leda till överkompensation eftersom importerad biogas kan ha fått stöd i andra medlemsstater. Tribunalens dom tar dock inte ställning till just detta, men baseras istället på att EU-kommissionen inte uppfyllt formalia i beslutsprocessen.

Domen kunde överklagas fram till den 4 mars, men regeringen har valt att inte göra det, eftersom möjligheterna att få ett ändrat domslut bedömdes som ytterst begränsade. Domen har nu vunnit laga kraft, vilket innebär att skattebefrielsen stoppas för biogas som används som motorbränsle, i elproduktion eller för uppvärmning. Även biogasproducenternas användning inom den egna anläggningen påverkas, liksom deponigas som används för uppvärmning eller elproduktion. Biogaspriset stiger därmed dramatiskt.

EU-kommissionen inleder nu en formell granskning av stödet, för att därefter fatta nya beslut. Regeringen kommer att driva på processen och samarbeta med kommissionen i detta arbete. Vid en interpellationsdebatt den 7 mars klargjorde finansminister Elisabeth Svantesson att målet är att skattebefrielsen ska kunna återinföras. I väntan på det tittar regeringen nu på andra sätt att stödja biogasen.

Skatten ska börja betalas från och med den 7 mars. Det är i skrivande stund oklart om redan utbetalda pengar ska återbetalas. Skatteverket kommer att återkomma i denna fråga så fort de vet mer. 

 

Skatteverkets information

Regeringens pressmeddelande

Senast uppdaterad - 2023-06-27

Fler nyheter

Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Matavfall Frilagd

2023-11-23

Undantag för bioavfallet klara

Nu har Naturvårdsverket publicerat sina föreskrifter om undantag från krav på utsortering, separat insamling och fastighetsnära insamling av bioavfall…

Läs mer
EU Flagga

2023-12-08

Ny överenskommelse om ekodesign

EU parlamentet och EU-länderna har en preliminär överenskommelse om de nya regler som ska göra hållbarhet till en norm.

Läs mer
Däck Tyres

2023-12-13

Däck snart del i informationsansvar

Från 1 januari 2024 gäller en ny förordning om producentansvar på däck. Kommunerna ansvarar för att informera om insamlingen.

Läs mer
Loggo, Neg Mot Grön

2023-12-15

Varning: Spam via e-post från Avfall Sverige

Avfall Sveriges medarbetare Katarina Sundberg har fått sin e-post hackad. Ett mail har skickats ut till ett stort antal personer med rubriken ”Avfall…

Läs mer