2022-06-28

EU-parlamentet vill skärpa utsläppshandeln

Energiåtervinning av kommunalt avfall föreslås inkluderas i EU:s handel med utsläppsrätter, EU ETS. Det står klart sedan EU-parlamentet röstat för ett paket med reformer av systemet för utsläppshandel. Avfall Sverige ser det som ett steg i rätt riktning, men det är långt kvar till slutligt beslut i frågan.

Omröstningen utgör en del i arbetet med att skärpa EU:s klimatregelverk i linje med målet i klimatlagen om 55 procents minskning av klimatpåverkande utsläpp till 2030. Paketet är en ny version av det som röstades ner i parlamentet den 6 juni. Detta skiljer sig från vad som först hade antagits i miljöutskottet, och ses av de socialdemokratiska och gröna partigrupperna som urvattnat och påverkat av industrilobbying.

Paketet innebär en skärpning av utsläppsrättshandelssystemet. Det innehåller en snabbare utfasning av den fria tilldelningen av utsläppsrätter till industrin, och en höjning av ambitionsnivån för hela handelssystemet till 63 procent utsläppsreduktion till 2030.

Ett separat utsläppshandelssystem för byggnader och transporter ska införas (EU-ETS II). Det befintliga systemet utökas också till nya sektorer. Sjöfart inkluderas i systemet, och på sikt ska också energiåtervinning av kommunalt avfall inkluderas i hela EU.

Idag är det bara Litauen, Danmark och Sverige som tagit med sådana anläggningar i systemet. Från och med 2026 vill parlamentet att energiåtervinningen ska ingå i EU-ETS. En konsekvensanalys ska göras till 2024 för att utvärdera om bland annat detta kan leda till ökad deponering eller export av avfall till tredje land.

– Att låta samtliga EU-länders anläggningar för energiåtervinning inkluderas i EU ETS innebär mer jämlika konkurrensvillkor, vilket skulle gynna de svenska aktörerna. Parallellt bör EU jobba mer aktivt för att minska deponeringen, framför allt genom att förbjuda deponering av organiskt och brännbart avfall. Det är ett stort resursslöseri och en skam för unionen att det genomsnittliga medlemslandet fortfarande lägger 40 procent av avfallet på deponi, säger Tony Clark, vd på Avfall Sverige.

Efter att reformpaketet nu passerat EU-parlamentet går det vidare till förhandlingar med EU-rådet. I ett utkast till ståndpunkt inför förhandlingarna har rådet angett att ett lämpligt årtal för inkludering av energiåtervinning är 2031.

Läs mer i EU-parlamentets nyhet

Senast uppdaterad - 2022-08-18

Fler nyheter

Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Möbler Grovavfall

2024-02-19

Vidgade vyer krävs för att nå återvinningsmålen

Fokusera uppströms, men också på verksamhetsavfallet. Det är Avfall Sveriges budskap i remissvaret på Naturvårdsverkets regeringsuppdrag, där de ger f…

Läs mer
Lustgastuber I Soprum Foto Andreas Bjäre

2024-03-26

Tryggare utan lustgas

Regeringens utredare föreslår begränsningar i försäljningen av lustgas för att förhindra att den används i berusningssyfte.

Läs mer
Plockanalys Tecknad

2024-04-02

Vänta med plockanalyser

Avfall Sverige kvalitetssäkrar nu sin manual för plockanalyser av mat- och restavfall. Kommuner rekommenderas därför att invänta det färdiga dokumente…

Läs mer
Trädgårdsavfall Eldas

2024-04-11

Sluteldat med trädgårdens löv och ris?

Det har i media rapporterats om att det är olagligt att elda löv, ris och annat trädgårdsavfall på den egna tomten. Även möjligheten att ha en majbras…

Läs mer