2022-02-22

Handbok ska plastbanta soppåsen

I ett unikt dokument presenterar energibolag, kommuner och fastighetsägare tips och råd för hur de gemensamt kan bidra till ökad utsortering av plast till materialåtervinning, men också till minskad konsumtion.

Tydliga mål, kommunikation, samarbete och handlingsplaner är viktiga element för att styra plastavfallet rätt – från energiåtervinning till materialåtervinning. I den handbok som Avfall Sverige nu presenterar tillsammans med 18 aktörer inom energiåtervinning, fastighetsförvaltning och kommunal verksamhet beskrivs såväl strategiska som operativa åtgärder som kan bidra till en mer klimatsmart avfallshantering.

– Gemensamt behöver vi bli bättre på att sortera ut och styra bort plast från energiåtervinningen om vi ska kunna nå ett fossilfritt samhälle. Plastavfallet är en del i en komplex värdekedja med många aktörer. Vår handbok är ett initiativ för att visa vad vi tillsammans kan bidra med, och som på köpet innebär att alla parter minskar sina kostnader, säger Klas Svensson, rådgivare på Avfall Sverige. 

För kommunala verksamheter rekommenderas skarpa avfallsplaner med styrande avfallstaxor. En egen plasthandlingsplan kan också ge bra stöd, även för inköpen så att återvunna och återvinningsbara plaster premieras.

Energibolag rekommenderas bland annat att förtydliga sina mottagningskrav och låta mottagningsavgifterna styra i högre utsträckning. Att döda myter och sprida verklig kunskap är också viktiga verktyg.

Fastighetsägarna är viktiga kanaler för att nå boende och verksamheter med information – sambandet mellan klimat och plastavfall måste tydliggöras – men de kan också göra mycket för att underlätta källsorteringen. Uppföljning och återkoppling är centrala delar för att varaktigt kunna ändra beteenden.

– Gemensamt för alla goda exempel som presenteras i handboken är det goda samarbetet mellan dessa parter. Att lyssna på varandra, dela fakta och erfarenheter är den största framgångsfaktorn, säger Klas Svensson.

Högre krav på producenter

Även om kommuner, energibolag och fastighetsägare tillsammans kan nå långt ligger den verkliga makten att påverka på andra plan. I handboken uppmanas också producenter och beslutsfattare att agera.

– Vi vill se skarpa politiska styrmedel som begränsar möjligheten att använda jungfruliga fossila råvaror för produktionen av plast. Vi vill se tvingande system för att plastproducenten ska betala för miljöpåverkan i plastens livscykel, inklusive avfallsfasen. Vi är övertygade om att skatt på jungfruliga fossila plastråvaror och tvingande kvoter på andel återvunnen plast, inte bara i förpackningar utan för fler typer av produkter, vore effektiva verktyg för att skapa en mer hållbar plastanvändning, säger Klas Svensson.

– Ikea har utlovat plastfria förpackningar till 2028. Många fler måste följa deras exempel. Plast ska användas där det är mest lämpligt, och plastavfallet ska hanteras som den värdefulla resurs det är – det ska inte hamna i energiåtervinningen.

Läs mer i rapporten Handbok för att minska plastavfall till energiåtervinning – 45 initiativ från energibolag, kommuner och fastighetsägare

Senast uppdaterad - 2022-08-18

Fler nyheter

Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Möbler Grovavfall

2024-02-19

Vidgade vyer krävs för att nå återvinningsmålen

Fokusera uppströms, men också på verksamhetsavfallet. Det är Avfall Sveriges budskap i remissvaret på Naturvårdsverkets regeringsuppdrag, där de ger f…

Läs mer
Lustgastuber I Soprum Foto Andreas Bjäre

2024-03-26

Tryggare utan lustgas

Regeringens utredare föreslår begränsningar i försäljningen av lustgas för att förhindra att den används i berusningssyfte.

Läs mer
Plockanalys Tecknad

2024-04-02

Vänta med plockanalyser

Avfall Sverige kvalitetssäkrar nu sin manual för plockanalyser av mat- och restavfall. Kommuner rekommenderas därför att invänta det färdiga dokumente…

Läs mer
Trädgårdsavfall Eldas

2024-04-11

Sluteldat med trädgårdens löv och ris?

Det har i media rapporterats om att det är olagligt att elda löv, ris och annat trädgårdsavfall på den egna tomten. Även möjligheten att ha en majbras…

Läs mer